Как да се възползвате максимално от свободното си време

Като се имат предвид ангажиментите към семейството, приятелите и работата, както и всичко, което трябва да направите, за да поддържате дома си и останалата част от живота си, невероятно е, че изобщо сте намерили свободно време. То е лесно за планиране, но също толкова лесно да да го пропилеете безвъзвратно. Следващите няколко съвета ще ви помогнат не само да се уверите, че имате такова време, но и да се почувствате напълно освежени след като го оползотворите добре, независимо дали става въпрос десет минути или два часа.

Планирайте отрано

Последният начин, по който искате да прекарате свободното си време, е да се чудите какво ще правите с него. Затова направете план – планирайте предварително всичко. Това могат да бъдат най-разнообразни неща – среща с приятел или час по йога, плетене, изработка на диамантени гоблениили пък рисуване по номера. Непременно си изгответе списък с това, което бихте искали да направите и следващия път, когато отново ви остане свободно време, както и направете първото от нещо от него, което е упоменато в графика за този ден.

Прекъснете връзката с джаджите

Ако свободното ви време не включва четене на книга или списание на таблета ви, прекъснете връзката с джаджи, особено вашия смартфон. Ако е възможно, изключете телефона си напълно, за да не чувате никакви обаждания, имейли или текстови съобщения – няма смисъл да си губите времето в слушане и въздишане по проблемите на приятел от работата, например.

Истината е, че вече напълно сме забравили как да живеем без смартфон. Не помним какво е да си насаме с мислите си. Обръщаме се към устройствата винаги, когато е възможно и заглушаваме безпокойството, несигурността си с тях.

А трябва да откъснем очи този порочен кръг. Всеки път, преди да хванете смартфона или таблета си,  задавайте си въпроса „Защо?“. Защо искам да взема телефона точно сега? Ако няма конкретна цел, тогава не е нужно да го правите.  Така постепенно ще успеете да се освободите от подобна неприятна зависимост. Трудно е само началото.

Правете това, което ви кара да се чувствате добре.

Свободното време не е толкова за правене на нещо по принцип, а за правене на неща, които ви карат да се чувствате добре. Може да е нещо толкова просто като дрямка или разходка. Или пък да е нещо малко по-луксозно, като масаж или взимане на вана с чаша шампанско – няма значение какво ще бъде това, важното е да ви направи щастливи.

Увеличете броя на дейностите

За да се възползвате максимално от времето си, планирайте дейности, които ви позволяват да правите няколко неща едновременно. Например, докато сте при фризьора за да ви подстрижат, прочетете новите броеве на любимите си списания. Разходете се из града и пазарувайте. Подремнете си на плажа. Има много опции, при които можете да извършвате повече от една дейност наведнъж.

Не мислете какво да правите по-нататък.

Това е може би най-трудният съвет от всички, но направете всичко възможно, за да се потопите напълно в този момент свободно време. Не се притеснявайте и какво ще приготвите за обяд. Просто се отпуснете и изпитайте преживяването, което изпитвате точно в този момент. Тук не става въпрос за някой друг, а само за вас – в края на краищата вие го заслужавате.

Има толкова много нови и интересни неща в света около нас, че е просто грехота да се оплакваме, че нямаме какво да правим в свободното си време. Излизайте по-често от уютния си малък свят и търсете вдъхновение на най-неочакваните места, съветват психолозите. Например, ако сте готвач, посетете музей, ако сте художник, отидете на ресторант. Новата среда ще рестартира мозъка ви и дори ще ви помогне да намерите решения на някои стари проблеми.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене