Днес е ден за размисъл, предизборната агитация е забранена

Днес, 13-ти ноември, е ден за размисъл преди гласуването в неделя, когато ще се избират президент и вицепрезидент, както и депутати в 47-ото Народно събрание. 

5067 кандидати ще се съревновават за 240 места в парламента, а за президент и вицепрезидент са издигнати 23 кандидатски двойки. Над 12 990 ще са секциите в страната за утрешния вот, а в чужбина те ще са 751.

Машинното гласуване е задължително в секциите с до 300 избиратели. В останалите правото на вот ще се упражнява с хартиена бюлетина.

Междувременно Изборният кодекс допуска преустановяване на гласуването с машина и продължаването с хартиена бюлетина при повреда на устройството или други обстоятелства. Това обаче трябва да стане само с разрешение на ЦИК.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да гласуват на изборите на 14 ноември с подвижна избирателна кутия.

Те ще трябва да подадат заявление от 1-ви до 14 ноември включително, т.е. и в самия изборен ден, до кмета на района, общината или населеното място. Предвиждат се няколко начина за подаване на заявление, сред които саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник, без да е необходима нотариална заверка, по пощата или по факс, електронно.

В днешния ден не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс, не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи и доставчиците на медийни услуги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене