Хапчетата срещу COVID-19 идват у нас до 2-3 седмици

Ред нови лекарства за лечение на пациенти с коронавирус се очаква да стъпят официално у нас в края на ноември или началото на декември, стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването. Продуктите са за различни групи болни – с лека, средна и тежка форма на заболяването.

Директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска посочи, че в българските болници вече се прилага успешно едно от моноклоналните антитела с показания за лечение на COVID-19, а вече тече договаряне и за другия подобен продукт.

„Тази група лекарствени продукти представлява интравенозна инфузия и по този начин се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които са настанени извън лечебно заведение“, обясни д-р Велковска.

Предстои сключване на договор и първа доставка за противовирусния продукт на „Мерк“, който е във формата на таблетка. Ще се предписва в рамките на 5 дни след позитивния тест, като ще се пият по две таблетки на ден и може да се прилага при възрастни и деца над 12 г. с лека форма на коронавирус.

Председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че се очаква до края на ноември експертите от ЕМА да излязат с научно становище, което да позволи масово прилагане у нас.

Д-р Велковска посочи, че от първия медикамент с показания за коронавиорус – ремдесивир, са купени и използвани над 180 000 флакона за пациенти в тежко състояние. Отново за сериозните COVID случаи в идните седмици ще е на разположение нов имуносупресор.

„Това, че са открити различни възможности за лекарствено лечение, не значи да спрем да се ваксинираме или да мислим, че по този начин можем да се справим със заболяването“, подчерта здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

По думите му всички лекарства имат по 50-60 процента ефективност, което е много по-ниско от ваксинацията и освен това все още няма медикамент, който да може да повлияе достатъчно на пациент в критично състояние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене