Проведе се втората краткосрочна обмяна на ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански

От 01.11. до 06.11. 2021 година в Agrupamento de Escolas Miguel Torga, Браганса, Португалия се  проведе втората краткосрочна обмяна на ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ и още пет европейски училища. Участниците в стартиралия през 2019/2020 учебна година проект по програма Еразъм + KA229  – Партньорства за училищен обмен „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ са  от  България, Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция. Координатор на проекта е българското училище.

През шестте динамични дни чрез разнообразни активности се осъществи основната идея на дейността “Tell me a tale”  (Разкажи ми приказка ), чиито цели са да разшири информацията на учениците за култрата, устните традиции  и ритуалите на техните предци, да се запазят  европейските фолклорни традиция, да се помогне на учениците да разберат приликите и разликите в културите на отделните общества, да се повиши осведомеността им за различните култури и общности, за да се научат  на взаимно уважение и не на последно място да  осъзнаят концепцията за разширена европейска общност. По време на мобилността бяха проведени няколко работни сесии, на които се разказваха приказки, скоропоговорки, гатанки, участва се в интерактивни упражнения. Беше проведена викторина, организирана с помощта на образователната платформа  Kahoot.

 

През първия ден от посещението в Португалия бяхме посрещнати от директора и колеги от училището домакин. Директорката, госпожа Мария Фернандес , ни приветства с добре дошли и изнесе кратка  вълнуваща реч, в която изрази своята удоволетвореност от възможността тяхното училище да работи по проекта. След това домакините ни организираха туристическа обиколка на града с влакче, посетихме две знакови катедрали и сградата  Domus Municipalis (най-старото кметство на Португалия), разположена по протежение на една от стените на замъка Браганса.

 

През следващия ден  посетихме градчето Миранда до Дуро, запазило много от своите средновековни и ренесансови традиции и архитектура. Той има собствен език, Мирандезе, който се ползва с официален статут в Португалия, в допълнение към културно-историческото  наследство на останалата част от португалската държава. В градчето участниците в проекта присъстваха на изпълнение на традиционна фолк музика, изпълнена на ръчно изработени музикални инструментите, от самия техен майстор – Пауло Мейриньос.

В програмата на посещението беше включено и посещение на Порто, който, заедно с град Ротердам, е избран за европейска столица на културата за 2001 година. Центърът на Порто с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки , е паметник на световната култура на ЮНЕСКО от 1996 година. В Порто посетихме и Музея на откритията,   където добихме, по един доста вълнуващ начин, представа за историята и културата на различните страни, колонизирани от португалците по време на великите географски открития. В Порто също се запознахме и с Casa da Música, една от сградите, класифицирани като едно от най-значителните постижения на архитектурата на 21 век.

Повечето от  посетените  туристически обекта са включени в списъка на Юнеско за световно историческо и културно наследство и по-късно ще бъдат включени в атлас с природните, исторически и културни забележителности  на страните, участващи в проекта.

През последния ден от проектното посещение по време на уоркшоп продължихме да научаваме много за литературата и фолклора на останалите пет страни участнички, като създадохме късометражни филми, които да се използват в класната стая на всяко училище, освен това работихме с нови образователни приложения, с които създадохме интерактивни дейности. Денят завърши с прекрасна португалска вечеря и връчване на сертификатите за участие в проект „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ по програма Еразъм + , KA229  – Партньорства за училищен обмен.

Росица Хаджипопова- координатор на проекта, Катя Петкова-учител по български език и литература, и учениците : Ели Спаневикова, Диана Дамянова, Стела Ставрева, Ана  Кременлиева,

 

Този проект е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския Съюз. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене