От 2016 г. Филипи е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. На снимката: изглед към "Базилика В" от втората половина на 6 в.

Филипи – лежи само на 75 км югоизточно от граничния пункт между България и Гърция при Гоце Делчев и на 15-ина от Кавала.

БрутЗащо дошъл си тук?
Духът: За да ти кажа, че скоро ще се видим при Филипи*

Мартенските иди през 44 г. пр.н.е. остават в историята с убийството на могъщия военачалник и владетел на древния Рим Гай Юлий Цезар от негови противници. Две години по-късно съюзниците на Цезар – Марк Антоний и Октавиан Август, отмъщават като разбиват войските на заговорниците, водени от Брут и Касий. Битката при Филипи – една от най-мащабните и кървавите дотогава, е обезсмъртена през 1599 г. от Уилям Шекспир в трагедията „Юлий Цезар“. А репликата „Ще се видим при Филипи“ от среднощния диалог между Брут и призрака на убития Цезар в навечерието на сблъсъка става нарицателно за неизбежна и „кървава“ отплата.

Днес за сблъсъка между легионите в тогавашната римска провинция Македония напомнят руините на градчето, дало ѝ името си. То не само още съществува, но е събрало впечатляваща 25-вековна история. При това лесно достъпна – Филипи лежи само на 75 км югоизточно от граничния пункт между България и Гърция при Гоце Делчев и на 15-ина от Кавала. Според историческите данни градът е създаден през 4в. пр. н. е. от преселници от Тасос. Златните мини в близост го направили привлекателен за траките и заради нападенията им местните потърсили помощ от македонския цар Филип II. Той също оценил града и го завладял, давайки му името си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене