Кандидатът за народен представител от Банско Димитър Юнчов: Държавата трябва да подпомогне най-малките предприятия

И предишното и сегашното правителство не знам дали осъзнават в каква ситуация са поставени всички онези микропредприятия в България, които са над 420 00 на брой, това каза в интервю за радио Благоевград Димитър Юнчов, кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ в област Благоевград. Той бе категоричен, че малките предприятия са гръбнака на българската икономика В момента те са изключително затруднени заради пандемията от една страна, а от друга заради икономическата криза в България и инфлацията. „Трябва да се направи всичко възможно държавата да включи максимално ресурс, за да може да се подпомогнат тези малки предприятия. Не говоря само за производството. Имам предвид и всички онези малки заведения, ресторанти, които и в момента са принудени да затварят“, каза още Юнчов и допълни, че като човек от Банско визира и всички онези, които са свързани с туризма. По думите му е необходимо държавата да се опита да подпомогне най-малките предприятия в този най-труден момент. Той допълни, че трябва да се спре и повишаването на цените, защото в момента се говори за 5 % инфлация, но на практика тя в България в момента достига над 30 %. „Това е реалната инфлация, защото аз се занимавам с бизнес и не гледам статистиките, а виждам какво се случва. Ние като производители не можем да прогнозираме какви ще бъдат основните ни разходи“, обясни Димитър Юнчов и добави, че основният проблем в тази ситуация е специално за предприятията, които изнасят продукцията си в чужбина.

„Нашата продукция 100 % се изнася в чужбина и ние договаряме веднъж годишно цените на изделията. Не е възможно и нормално на всеки 2-3 месеца да искаме промяна на цените. Рискът да изпуснем клиентите е огромен и по този начин да загубим пазарите на които сме вече 20 години“, каза още кандидатът за народен представител от Банско. Димитър Юнчов вижда решение на проблема, като един от вариантите е държавата да се намеси в тази необичайна обстановка като спре износа на ел.енергия, на основните суровини като дървен материал и всякакъв друг вид суровина, която се изнася навън. По думите му това рефлектира върху вътрешното производство и затова е необходимо да се вземат мерки, за да се спаси то и да продължи да носи пари на държавата.

По отношение на предстоящия туристически сезон в Банско, Юнчов смята, че единственият вариант за спасяване на хотелиерския бизнес е помощ от държавата, за да могат да се подпомогнат всички, които са затруднени и не могат да поемат разликата от увеличението на цените. „Във всяка една хотелиерска зона трябва да има създадено място, където КОВИД болни да бъдат карантинирани и да не се чувстват изолирани и излъгани“, каза още Юнчов.

Неговото основно предложение относно Национален парк „Пирин“ е създаване на електромобилен транспорт, който да бъде през определен интервал от време и да циркулира от Банско до хижа „Вихрен“ и обратно. „Така туристите ще се извозват по възможно най-екологичния начин, а в същото време горе се получава страхотно струпване на хора и според мен, туристите с удоволствие ще дават пари купувайки си билет за такъв транспорт“, обясни още Димитър Юнчов. Според него от една страна този транспорт ще бъде екологичен, а в същото време ще носи много сериозни приходи не само за общината, а въобще за държавата.

По повод предстоящите на 14 ноември избори Димитър Юнчов отправи призив всички избиратели да застанат пред урната за трети пореден път тази година, но този път без притеснение да дадат своя вот. „От нашия глас зависи всичко“, категоричен е кандидатът за народен представител от листата на „БСП за България в 1 МИР Благоевград Димитър Юнчов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене