Добрата новина е, че спешната заявка на ремдесивир вече изпълнена и в болницата са доставени 70 флакона, които ще стигнат за 11 болни, тъй като за един курс за лечение са нужни 6 флакона.

Четвъртата вълна не стихва, 70 флакона с ремдесивир спешно доставени за МБАЛ – Благоевград, в Петрич разкриха втори Ковид център

Няма утихване на четвъртата ковидна вълна в Пиринско, нивото на заболеваемост остава високо – 975 на 100 000 за 14 дни, като само за последното денонощие броят на новозаразените е 245, показват данните на РЗИ. На този етап остава устойчива тенденцията повече от половината изследвания за Ковид-19 да са положителни, отбеляза началникът на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

Ето какво показва справката от началото на седмицата: от 35 PCR проби вчера 24 са положителни, във вторник от 48 – 27 са положителни, а в понеделник от 81- 37 са положителни, като сред заразените има и ваксинирани. Картината на разпространение на коронаинфекцията в страната ще стане по-ясна, след като бе разрешено издаването на зелени сертификати на база лабораторни изследвания, доказващи наличието на определено количество антитела.

„Ще излезе на светло колко от хората са имали среща с коронавируса, които са го изкарали по домовете си, без да се изследват или потърсят лекарска помощ. Стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml. Тази единица се получава в резултат на взаимодействие между калибрационен фактор, даден от СЗО и съобразен с всички признати тестове за антитела”, добави д-р Иванова. Пресата над болниците остава тежка, лекарите и медицинският персонал са претоварени и изморени. 407 са хоспитализираните с коронавирус към вчерашна дата, като 16 са на интензивно лечение, само 5 са свободните легла за интензивни случаи в Пиринско. 10 са болните в реанимацията на МБАЛ – Благоевград, 110 са в ковидните отделения. Свободни легла не остават, защото след всеки изписан пациент на негово място постъпва друг.

Добрата новина е, че спешната заявка на ремдесивир вече изпълнена и в болницата са доставени 70 флакона, които ще стигнат за 11 болни, тъй като за един курс за лечение са нужни 6 флакона. „Спешната доставка бе осигурена благодарение на зам. здравния министър д-р Златанов. Днес, четвъртък, очакваме още количества от антивирусния препарат“, каза за „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов,  който бе разговарял за съдействие със зам. министъра д-р Александър Златанов.

100 са хоспитализираните в МБАЛ – Гоце Делчев, в Югозападната болница – 94, а 55 в болница ПУЛС, 38 в МБАЛ – Разлог, 7 в онкоболницата и 10 в тубдиспансера. Под домашна карантина са 4378 лица, общият брой ваксинации вече е 103 114, като със завършен курс са 54 755, поставените допълнителни бустерни дози са 726.

Още един Ковид център за безплатна диагностика и лечение бе разкрит в Петрич след сключен договор с РЗОК – Благоевград. Това е медицинският център на д-р Антонова, който се намира до филиала на ЦСМП. Така ковидните центрове, които бяха разкрити за месец и половина в областта, станаха 4 – по два в Петрич и Гоце Делчев.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене