Гафове на здравни и образователни спецове в Благоевград

Родители на ученици в Благоевград се чудят по чия заповед да пуснат децата в клас – тази на РЗИ, която е за завръщане на 16 ноември или на училищните директори. Незнайно защо те настояват присъственото учене да е от 11 ноември. Директорът на здравната инспекция Калоян Калоянов в бързината дори е написал в заповедта си датата 16 юли.

От образователния инспекторат в Благоевград са дали съвет на училищните ръководства да не бързат с предприетото за четвъртък първо тества на учениците от първи до четвърти клас, тъй като не навсякъде е създадена организация за вземане на плюнчените секрети в стаите от учителите и помощния персонал. Преди ден министър Николай Денков също коментира, че не е проблем завръщането в класните стаи и съответините изследвания да са след изборите, които са тази неделя.

От РУО днес обявиха, но без съответна заповед, че близо 7000 ученици от 98 училища в Благоевградска област, могат да прекратят онлайн обучението при отрицателен щадящ тест. 62 процента от родителите са дали писмено разрешения за изследване.

От снощи в групите на училищата във Вайбър и Фейсбук се приканват за влизане в училищата от 11 ноември. Преди това образователният шеф Ивайло Златанов е посъветвал подчинените си да не бързат. Те обаче са определили, че тестването на малките ученици ще е утре и в следващия понеделник. Не са се съобразили с това, че 15-ти е неучебен ден заради вота, тъй като класните стаи трябва да се разчистят и дезинфекцират.

Реално доставените в Пиринско тестове са 18 000. Те са точно за два-три пъти, а не се знае кога е сладващата им доставка.

Междувременно от МОН официално обявиха, засега само в 13 области училищата имат нужните тестовете и са готови да започнат присъствено. Причината за липсващите количества в другите 15 области е неизпълнен ангажимент от страна на едната фирма доставчик. Въпреки подписания договор със Здравното министерство, компанията не е доставила нито един тест. /Е новина/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене