Защо снабдяването с дърва за огрев е проблем през тази година

Защо през тази есен дървата за огрев, въпреки поскъпването им, се оказват лукс и хората от малките населени места все още не могат да се снабдят? Как може да бъде спряна незаконната и безконтролна сеч на горите, без това да лишава домакинствата от дърва за отопление?

Според проверка на вестник “Борба“, който излиза във Велико Търново, в региона има голям проблем със снабдяването с дърва. Според анкетирани търговци фабриките са вдигнали много цената. Те смятат, че дървесината отива при големите дървопреработвателни фирми и това води до недостиг, а това на свой ред и до повишаване на цените.

Какво е положението в Държавното горско стопанство “Петрич“?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Костадин Касапов, директор на ДГС “Петрич“.

“ДГС “Петрич“ има готовност още от средата на август месец с осигуряване на дърва за местното население, но самото търсене започна в началото на септември, когато започнаха да падат температурите.

За тази година от горското стопанство са предвидени по финансов план дърва за огрев за местно население около 3633 кубика. Към днешна дата са раздадени около 1600 кубика дърва за огрев. Това са около 261 домакинства.“

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Елена Величкова, началник отдел “Държавни горски предприятия“ в Дирекция “Търговски дружества и държавни предприятия“ на МЗХГ.

“Основната причина за затрудняването с дърва за огрев е повишаването на цените на останалите енергийни източници. 

Много от домакинствата, които бяха преминали към по-модерни и по-чисти начини за отопление се върнаха тази година обратно към отопление с дърва. Същото се наблюдава и в домакинства, които са се отоплявали с електричество и газ.
Но точно тази година, която е изборна, е създадена организация, която работи добре. В момента условията са подходящи и има ритмичност на доставките на дърва, които се изпълняват от държавните ловни горски стопанства, структури на държавните горски предприятия.

В отговор на повишеното търсене е завишено и предлагането. Увеличените количества за тази година се увеличават непрекъснато. В определени стопанства те вече са надвишили определените по годишните финансови планове. При повишено търсене ще бъдат задоволени нуждите.

Има и едно слабо място в цялата верига на доставка и това е капацитетът на дърводобивните фирми, който не може да бъде увеличен рязко за един месец.“

Мерки срещу безконтролната сеч

„Бяха предоставени допълнителни публични данни за последните няколко години за добиваните количества дървесина, както от държавните гори, така и от всички гори на страната. Тази информация е публична. Чрез политика на публичност се осветляват всички дейности, които се извършват в горите. В момента на страниците на държавните предприятия е публикувана информация за цени, на които се продават дървата за горене и определените количества за тази година. Подобрява се и административната реакция при подаването на сигнал за нарушение.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене