Модерна за хора под 30 години? (Мнението на експертите)

Комисията за ваксините в Германия препоръчва хората под 30-годишна възраст да се ваксинират само с препарата на „Пфайзер/Бионтех“ срещу Covid-19, тъй като той е показал по-нисък брой възпаления на сърцето, отколкото този на „Модерна“, предаде АФП.

Комисията, известна като Stiko,обяви също, че препоръчва на бременните жени, без значение от възрастта им, да се ваксинират също само с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“:
„За хората над 30 г. няма по-висок риск“.
Stiko цитира изследвания, които показват, че иРНК ваксините водят в редки случаи до миокардит и перикардит при по-млади пациенти, като те са малко по-чести при получилите „Модерна“. Ден по-рано Франция издаде сходни насоки.
На този фон САЩ също отлагат одобряването на „Модерна“ за по-млади хора, въпреки че миналата седмица препоръчаха използване на „Пфайзер“ за деца между 5 и 11 г. Компанията „Модерна“ е подала молба до медицинския регулатор / ЕМА/ на Европейския съюз за одобрение на ваксината срещу COVID-19 за деца на възраст от шест до 11 години, съобщи американската биотехнологична компания.

Дозировката за двете инжекции, приложени с интервал от четири седмици, е коригирана на 50 микрограма, в сравнение със 100 микрограма за по-възрастните пациенти. „Имаме удоволствието да обявим представянето на този вариант в EMA“, каза в изявление главният изпълнителен директор на „Модерна“ Стефан Бансел от Европейската агенция по лекарствата.
„Това е първото ни предложение за използването на нашата ваксина в тази възрастова група”.

В момента ваксината на „Модерна“ е одобрен за хора на 12 и повече години в Европа. Но няколко страни, включително Франция от вчера препоръчаха тя да не се използва при хора под определена възраст (30 години във Франция) поради опасения относно рисковете от миокардит или възпаление на сърдечния мускул.
Редкият страничен ефект е открит при юноши и млади възрастни, особено при мъжете.

EMA също така преглежда данните от „Пфайзер“, която е подала молба за европейско одобрение на собствена ваксина за деца на възраст от 5 до 11 години. Този преглед може да приключи през декември, съобщиха от ЕМА миналата седмица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене