Откриха 1,5-сантиметрова златна Библия на 600 години

Медицинската сестра от Ланкастър Бъфи Бейли откри миниатюрна златна Библия с помощта на металотърсач заедно със съпруга си Йън близо до Йорк. Ценната книга може би някога е била собственост на средновековен аристократ или кралско семейство.

600-годишната Библия с дължина само 1,5 см, може да струва повече от 100 000 лири, казва Бейли.

Експерт я нарече уникален артефакт, който вероятно е бил притежание на много богат човек.

„Издълбах около 13 см и открих златен предмет. В този момент не мислех, че е нещо толкова специално. Разбрах това едва след като внимателно го изчистих от пръстта. Тежък и лъскав предмет, невероятно красив и вероятно златен“, помислих си аз.

Миниатюрната Библия тежи само 5 грама и е изработена от 22 или 24 каратово злато. Смята се, че датира от 15 век. Върху нея са издълбани фигури на св. Леонард и св. Маргарита, покровителка на раждането, и вероятно е била използвана като предмет за защита на стопанката по време на бременност и раждане.

Тя е открита недалеч от имот, някога принадлежал на Ричард III (1483-1485), а експертите предполагат, че може да е била собственост на негови роднини или съпругата му Ан Невил. Те я сравняват с Middleham Jewel, златен медальон от сапфир, намерен в замъка Мидлъм, на около 64 км, също собственост на Ричард III и семейство Невил. Това е златно колие от края на 15 век, също открито от металотърсач близо до замъка през 1985 г.

„Всеки, който е поръчал такава миниатюрна златна Библия, трябва да е бил невероятно богат“, каза Бейли. „Засега няма нищо подобно на света.“

Йоркширският музей оценява подобни предмети преди аукционистът да определи цената, след което музеят решава дали да ги купи. През 1992 г. музеят плати милиони 2,5 милион лири, за да купи Middleham Jewel.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене