Владимир Пандев: Имам смелостта да посочвам проблемите и силата да се боря за решаването им!

Д-р Владимир Пандев е сред уважаваните лекари в региона. Той се грижи не само за пациентите, но и за решаването на различни обществени проблеми. Пандев е общински съветник от БСП. На тези парламентарни избори получи доверието на своята партия да е част от листата в 01 МИР-Благоевград. Благоевградският представител е на второ място в нея, което е показателно за авторитета на медика в БСП.  

Д-р Пандев, получихте доверието да сте втори в листата на „БСП за България” в Пиринския край. Вие имате достатъчно много работа като лекар в тази ковид пандемия. Защо се включвате в това предизвикателство?

Да, така е, работа никак не ми липсва. Но има и много по-важни неща, от които зависи по-доброто бъдеще на страната ни. Аз съм деен човек и никога обществените проблеми не са ми били безразлични. И като общински съветник от БСП в Благоевград винаги се опитвам да поставям актуалните въпроси на деня и да предлагам решения. Имам смелостта да посочвам конкретни проблеми и силата да се боря за тяхното преодоляване. За мен е от особено значение, че моята партия има много последователна политика точно в областта на здравеопазването. Затова при мен мотивацията да участвам в предизборната кампания за Народно събрание дойде съвсем естествено.

Здравеопазването е въпрос, който вълнува в момента всички българи. Какво не достига на здравната система, за да функционира по-добре и да се доближи до европейските стандарти?

Това наистина е една от най-важните теми, които вълнуват обществото. За съжаление, в последните 30 години постепенно падна качеството на здравните услуги, които са необходими за всички нас. Парадоксът е, че от този факт еднакво недоволни са и лекарите, и пациентите. И всичко това на фона на непрекъснато увеличаващите се финансови средства в този сектор.

Ние, лекарите, сме засегнати двойно от лошото здравеопазване – първо като работещи, второ и като пациенти. Според мен не бива здравеопазването да е толкова комерсиално, Затова смятам, че болниците не могат да бъдат търговски дружества и да функционират като фирми.

Държавата ли бърка някъде в управлението на тази толкова сложна система?

Ще ви дам само един пример, който е показателен. През последните 10 години много малко бяха покачени цените на клиничните пътеки, те на практика не са остойностени справедливо. В същото това време цените на лекарства, консумативи, енергия и т.н. скочиха тройно и четворно. Така и не се остойности през тези години и трудът на лекарите. Ето защо БСП има в своята „Визия за България” основен дял, посветен на здравеопазването.

Какво предлага БСП за по-успешо здравеопазване?

Здравеопазването трябва да бъде достъпно за всички хора. Не може пациенти, които са лоялни към обществото и държавата, цял живот работят и си плащат осигуровките, а след това се налага да си доплащат за лечението. Това е недопустимо. Убеден съм, че трябва да се въведат критерии, които да гарантират качеството на медицинско обслужване. Какво означава това? Когато един пациент бъде изписан след болнично лечение, то той наистина е излекуван, а не просто здравното заведение е усвоило едни пари по една клинична пътека. Защото най-важен е човешкият живот. И този въпрос е необходимо да се постави на масата, да се дискутира, за да се намерят най-правилните решения.

Най-големият проблем на здравеопазването е липсата на кадри. Ще се намери ли най-сетне решение?

В България легловата болнична база е 60 000. Тя е предостатъчна, но не така стоят нещата с медицинските кадри. Нито едно правителство през последните години не можа да излезе от омагьосания кръг. Реалността днес е ниското заплащане, което демотивира младите лекари и медицинските сестри да останат да работят тук. При липса на адекватно заплащане, при допускане на огромни различия във възнагражденията на лекари в големите и малките болници, се стига да този неприятен резултат – да няма достатъчно медици. Стига се дори до противопоставяне на болници една срещу друга, което не бива да съществува. Да има една база, от която всички млади лекари да получават достойна заплата. Само при създадени благоприятни условия и среда, добри заплати, инвестиции, добър сграден фонд, модерна апаратура, контрол и ред ще можем да задържим младите си колеги в България.

Д-р Пандев, в тази тежка ковид ситуация как ще мотивирате хората да отидат до урните да гласуват?

Призовавам всички българи на 14-и ноември да излязат и да гласуват. Да, в разгара сме на четвъртата ковид вълна, но при спазване на мерките, смятам, че е безопасно за всеки един от нас да упражни своя вот на изборите за Народно събрание и президент на страната. Когато човек носи правилно предпазна маска и спазва дистанция, когато се ползва дезинфектант, няма да има проблем да запазим здравето си и да успеем да гласуваме. В противен случай ще оставим изборните резултати да бъдат решени от купения и корпоративен вот. Нека гласуваме, за да можем после да изискваме от управляващите. Само участието в избори ни дава правото да търсим отговорност от тези, които не управляват.

Вярвате ли, че след изборите ще има стабило правителство?

Убеден съм, че след 14-и ноември БСП ще има водеща роля в следващоно управление и ще успее да защити своята визия за развитието на България. Социалистическата партия доказа, че може да води последователна политика, да не се изкушава от властта, да защитава интересите на българските граждани и да даде нови хоризонти за просперитета на нашата родина. Затова призовавам нашите привърженици и симпатизанти, както и колебаещите се за кого да гласуват, да го направят за нашата партия, за БСП. Ние няма да ги подведем!

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене