Обзор на темата! Полицаи атакуваха склад с марихуана на Гоцеделчевски предприемач

Полицаи от Благоевград и Петрич атакуваха склад, пълен с марихуана вчера. Сградата, в която намерили огромно количество канабис за изсушаване, е край петричкото село Рупите, съобщиха криминалисти. Не казват официално името на собственика, но в селото знаят, че той е гоцеделчевски предприемач. Според местните въпросното лице има плантация в района Официално се твърди, че канабисът е за медицински цели. Полицаи са взели представителна проба по силата на съдебно разрешение.

Проверките са предприети в събота в селата Ръждак и Чучулигово след постъпил сигнал по електронната поща, че в района се разнася специфичната миризма на канабис. В складово помещение в село Ръждак са намерени над 50 пластмасови бидона с вместимост 220 литра, пълни със зелена листна маса от вида на канабиса, с общо тегло около 10 тона. Обектът се стопанисвал от бизнесмен земеделец от санданското село Лешница, който имал разрешително за медицински коноп от Министерство на земеделието, храните и горите.

Вторият проверен склад е в сградата на бившето военно поделение между селата Чучулигово и Кулата, чийто собственик е петрички бизнесмен. Той също има легално разрешително за отглеждане на канабис за медицински цели.

„М. К. има разрешително от Министерство на земеделието и горите от 2019 г. за отглеждане на медицински канабис със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. През пролетта на 2021 г. той е подал дори заявление в полицейското управление в Петрич за това, че ще отглежда канабис с тази цел. Складът е в сградата на бившето военно поделение, която бе закупена от М. К., и е в близост до неговия хотел. Нито е запечатван складът, нито има забрана да се влиза вътре. Аз лично се уверих, защото ходих до там. На място имаше един униформен служител, най-вероятно е оставен да пази, но до вчера не ни беше предоставен протокол за обиск или съдебно разрешително за изземване на проби”, заяви адвокат Иво Стефанов.

Разрешителното, което се издава от МЗХГ, е за срок от 3 години и фигурира в публичен електронен регистър при спазване на Закона за защита на личните данни. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ( ИАСАС) взема проби от посевите с растения, разположени на територията на Република България, за определяне съдържанието на тетрахидроканабинол, като това става по определен ред. Притежателите на разрешение подават до ИАСАС заявление за вземане на проби от всяко засяване, за определяне съдържанието на тетрахидроканабинол в 10-дневен срок преди началотo на цъфтежа, но не по-късно от началото на цъфтежа на посева. Вземането на пробите от засетите площи се извършва в периода от 20 дни след началото на цъфтежа до 10 дни след края му. Вземането на проби, броят и техният размер, начинът на сушене, съхранение и методът за количествено определяне на съдържанието на тетрахидроканабинол се извършват по реда на Приложение І от Делегиран регламент (ЕС) 2017/1155. ИАСАС подготвя взетите проби и ги изпраща в акредитирана лаборатория, като разходите за транспорта, вземането на пробите, тяхната подготовка, изпращане и извършване на анализ се заплащат от притежателя на разрешението. След анализа на пробите се издава официален документ, който се предоставя на ИАСАС, а копие от него се изпраща служебно в МЗХГ и на притежателя на разрешение. Прибирането на растенията може да започне непосредствено след вземането на пробите. Посевите с растенията се унищожават след заявление на притежателя на разрешение, подадено в МЗХГ преди вземане на официалните проби от ИАСАС, за съдържание на тетрахидроканабинол и по предложение на съответния контролен орган, който е установил, че семената не отговарят на изискванията. Контролните проверки се извършват от служители на ИАСАС и БАБХ.

Вчера потърсихме за коментар директора на БАБХ –  Благоевград д-р М. Б. , който бе категоричен, че досега никой не го е търсил за участие в такава контролна комисия, както и че не му е известно, че в региона се отглежда канабис за медицински цели. Дали полицейската проверка в двата склада на територията на Петрич ще установи закононарушения, ще стане ясно след изземване на представителни проби, за които вчера в късния следобед бе получено съдебно разрешение. Пробите ще бъдат взети днес, след което ще бъдат назначени химически експертизи в рамките на образуваните досъдебни производства, които са под надзора на Окръжна прокуратура. Ако резултатите от пробите са в съответствие с изискването съдържанието на тетрахидроканабинола в канибиса да е под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, досъдебните производства ще бъдат прекратени.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене