Ужас: 90% от болните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград са на кислородна терапия

Използваният за лечение медицински кислород на ден е тон и половина, а ремдесивирът не е в достатъчно количество, заяви за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Александър Костов. Към вчерашна дата хоспитализираните в ковидните отделения на болницата бяха 116, като 10 пациенти са на интензивно лечение в реанимация, където има само едно свободно легло.

„Има болни на кислородна терапия, които са с маска 5-6 дни. Някои от тях се нуждаят от реанимационна консултация, но почти няма празни легла в интензивния сектор. Някой трябва да почине, с извинение, за да постъпи друг. Винаги пазим като резерва едно свободно легло, ако се наложи да приемем тежко болен пациент в по-млада възраст“, призна зам. болничният директор.

Петима са починали за последното денонощие в болницата. Семейство от Благоевград е сред жертвите на „Делта” варианта, който е по-заразен и смъртоносен. В уязвимата група са най-вече пациенти с хронични заболявания и неваксинираните. Лекарите продължават да апелират към висока лична отговорност и призовават онези, които не са се ваксинирали, да го направят, за да защитят както себе си, така и техните близки.

Разпространението на „Делта” мутацията все още е интензивно, като новозаразените за едно денонощие към вчерашна дата в Пиринско бяха 227. Надеждата е в резултат на по-строгите противоепидемични мерки и зелените сертификати след 2 седмици силата на вируса да започне постепенно да отслабва и натискът върху здравната система да намалее. В почивните дни ще продължат да работят ваксинационните пунктове в РЗИ – Благоевград, в Югозападна болница, в МБАЛ – Гоце Делчев. В днешния съботен ден в санданските села Пирин, Горно Спанчево и Зорница ще бъде базиран изнесен имунизационен пункт за желаещите да се ваксинират./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене