Горивата у нас хвръкнаха до небесата! Счупиха 3-г. рекорд

Само от началото на 2021 г. поскъпването на най-масовия бензин А95 надхвърля 30 процента

Горивата у нас достигнаха рекордни стойности за последните три години. Данните от сайта „Fuelo“ показват, че само от началото на 2021 г. поскъпването на най-масовия бензин А95 надхвърля 30 процента. Литър от горивото струва средно над 2,40 лв. С толкова скача и цената на дизела.

При газта поскъпването е най-сериозно. В началото на годината литър струва под 1 лев, а в момента вече гони 1,40 лева, уточнява bTV.

Петър зарежда основно газ, но и бензин, и изчислява, че месечно само за горивото на колата отиват минимум 150 лева, за да отиде на работа и да се върне обратно.

Според търговците на горива една от основните причини за рязкото поскъпване на газта е цената на друго гориво, макар и не така масово – метанът. Той се използва при преработката на пропан бутана.

„Основно, за да се добие газта, пропан бутанът е необходимо да се загрее доста нефта и оттам в момента увеличената цена на метана също дава отражение на газта. Ако кажем в краткосрочен аспект, последните 10 дни и следващите 10 цената се задържа, което е добре. Надявам се няма да видим цени над 2,50 л, може би още 2-3 стотинки“, заяви Димитър Хаджиниколов.

На колонките цената на метана от началото на годината скача с почти  90 процента. Средно от под 1,30 лв. на 2, 43 лв. днес.

А Петър започва да прави сметки дали няма да му е по-изгодно, ако слезе от автомобила.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене