Мустафа Карадайъ: Без правителство няма да имаме План за възстановяване и оперативни програми

Какво ще стане, ако след изборите в България няма правителство? Това попитаха младежи от Хасково лидера на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ по време на среща. В нея участваха кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова, зам.-председателите на Движението Халил Летифов и Ахмед Ахмедов, Атидже Вели, евродепутат от ДПС/“Обнови Европа“ и Сезгин Мехмед, лидер на Младежкото ДПС и водач на листата в Хасково.

Haskovo6

Мустафа Карадайъ припомни декларацията на Движението от септември миналата година. В нея ДПС посочи проблема, но и решението му.

„Това казахме, че реваншизмът не води до просперитет. Просперитетът идва с обединението“, каза Карадайъ. И продължи: „Дадохме изход. Казахме, че до края на 2020 г. България трябва да си напише домашното. И да свърши три неща: Планът за възстановяване да бъде внесен в Брюксел до края на 2020 г., оперативните програми да са готови и внесени в Брюксел до края на 2020 г. и да направим държавен бюджет, който да е онази част от синергията между Плана за възстановяване и оперативните програми, която да ускори процеса“.

Haskovo7

Сега сме в края на 2021 г. План за възстановяване имаме ли? Не. Занесоха нещо в Брюксел, което според информацията, която имаме, до края на годината може би изобщо няма да бъде разгледано. А съдържателната му част май не отговаря на изискванията“, подчерта Карадайъ.

Оперативните програми, които трябваше да са готови преди 1 година, още не са написани в България. А Европа вече ги ползва. Някои държави вече изразходваха 20-30% от плановете си за развитие, каза още лидерът на ДПС.

Haskovo3

Ако няма правителство, План за възстановяване няма да има, оперативните програми няма да има кой да ги работи, а бюджетът ще се приема по инерция, заяви Карадайъ.

И в Брюксел ще вземаме правилните решения за целия ЕС, а в нашата Родина България пак да сме извън процесите, които текат в Европа, допълни той. И заяви: Затова трябва да сме активни на тези избори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене