От началото на пандемията с коронавирус ресторантьорският бранш е най-потърпевш от ограничителните мерки

Ричард Алибегов: Не искаме омагьосан кръг от ограничения, мерки и обещания, а да ни оставят да работим!

Ричард Алибегов е председател на Българската асоциация на заведенията и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес. От началото на пандемията с коронавирус ресторантьорският бранш е най-потърпевш от ограничителните мерки. Алибегов не спира да се бори за правата на своите колеги и за възможността секторът да работи. За очакванията, проблемите и надеждите на бранша Илинден Прес разговаря с г-н Ричард Алибегов.

– Г-н Алибегов, водите твърде много разговори с управляващите, но обратно пропорционално на тях май са конкретните мерки за подпомагане на бранша?

– Наистина водим преговори със служебния кабинет. На думи всичко е добре. Имаше намерение от страна на управляващите да въведат по-работещи мерки от тези, които бяха приети от редовното правителство преди време. Но това така и не се случва. Защо не използват вече разработените мерки? Вместо това слушаме обещания за нови мерки. И се въртим в един омагьосан кръг, в който всичко започва отначало. Затова работим протестно. Защото е парадоксално да има заповед за ограничаване на нашия бизнес, а държавата в същото време не компенсира тези ограничения. Не може да има само здравни мерки, а да няма социални и икономически мерки.

-Докога вашият бранш ще е най-потърпевш от пандемията с коронавирус?

-Смятам, че ще си остане така. Затова не спираме да се борим, за да постигнем нашите цели. Ако нощните заведения бяха затворили преди месец, то вече 30 дни персоналът им щеше да е на улицата без един лев доход. Собствениците им нямаше да работят и да могат да изкарат нито един лев. Очакваме нова среща с министър-председателя утре или в сряда, няма проблем и да е по-късно. Но утре изтича 10-дневният срок, който премиерът даде, за да говорим отново по проблемите в нашия сектор. Надявам се, че най-сетне ще има конкретна помощ за бранша. Макар че нашето желание е само едно – да ни оставят да работим, а парите, предвидени за подкрепа на бизнеса ни, да отидат за болници, за лекари, за стимулиране на ваксинацията. Ние просто искаме да работим без ограничения!

-Преди месец бе първият голям протест на ресторантьорите в Благоевград, след това имаше протести в цялата страна. Чуват ли ви управляващите?

-Чуват ни, чуват ни. Проблемът е, че служебният кабинет се интересува повече от изборите. Не се вземат конкретни решения. Бяга се от отговорност, има абдикация от решаването на нашите проблеми от страна на държавата. Толкова ли е трудно да се тропне по масата и да се вземе решение, за което после да си понесеш отговорността.

-Кое е най-важното ви искане в момента?

-То наистина е само едно – да работим, да ни оставят да се трудим. Ние не искаме да получаваме пари и да си седим вкъщи. Искаме да има сигурност и предвидимост в нашия бранш. Да не губим персонал, защото толкова подготвени кадри ни напуснаха, че ще ни трябват години, за да се справим с този проблем и да възстановим нивото на персонала.

-Зимният сезон чука на вратата. В Пиринския край е най-добрият ни зимен курорт Банско. Има ли притеснения в сектора, че може да бъде затворен?

-Естествено, че има притеснения. И те са основателни. Туризмът страда от ниското ниво на ваксинация у нас. Това отблъсква чуждите туристи. Защото България за тях е рискова зона. Крайно време е да има стимули, за да се вдигне нивото на ваксинация в страната. Както в Гърция дават пари, така да дават и тук. Да се види, че държавата полага усилия в тази посока. Защото в Германия ваксинираните са над 80%. Как да дойде тук германец, след като у нас ваксинираните са 21-22%?! Всеки иска сигурност за здравето и живота си, това е съвсем логично. А и скандалът с купените сертификати за ваксинация тепърва ще води тежки последствия за страната ни. Европа спокойно може да каже, че българските сертификати не важат, след като има данни, че се купуват, без да има реална ваксинация.

-Какви са посланията ви към бранша и към управляващите?

-Искам да кажа на хората в нашия бранш да бъдат спокойни. Браншовите организации правим всичко възможно, за да се подредят нещата, за да няма затворени бизнеси. Към управляващите вече казах моето най-важно послание – да ни оставят да работим!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене