Македонката Данела Арсовска, която бе избрана за кмет на Скопие, категорично е и с българско гражданство от 2017 г.

Новият кмет на Скопие Данела Арсовска, съпругът и синът й с български паспорти от 2017 г. и постоянен адрес в Петрич на ул. „Цар Борис III”

Македонката Данела Арсовска, която бе избрана за кмет на Скопие, категорично е и с българско гражданство от 2017 г. Постоянният й адрес е на ул. „Цар Борис III” №59 в Петрич, научи „Струма“. На същия адрес са регистрирани нейният съпруг Ангел и 17-годишният им син Мартин, които също са придобили българско гражданство. В българския си паспорт кметицата на Скопие е с името ДанИела.

Данела Арсовска, съпругът й Ангел и синът Мартин са с българско гражданство

Разкритието за двойното гражданство на Данела Арсовска, която се яви като независим кандидат с подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, бе направено в хода на предизборната кампания от управляващата партия СДСМ, която издигна досегашния кмет на Скопие Петре Шилегов. На пресконференция дни преди втория кръг на местните избори депутатка от СДСМ излезе с твърдението, че “Даниела Арсовска” има българско гражданство и че “цели десет години е имала резервна татковина”, както и че е почетен консул на Унгария – страната, в която избяга бившият премиер Никола Груевски, който също е от ВМРД-ДПМНЕ.

Арсовска отхвърли това твърдение и посочи, че името й не е Даниела, а Данела, и е кръстена така на името на дядо си Дане, който е македонец.

„Родена съм в Скопие като Данела Йовановска, от 20 години съм Арсовска, винаги съм живяла в Скопие, не съм си сменяла името“, заяви тя.

Кметицата на Скопие е с постоянен адрес в Петрич, на ул. „Цар Борис III” №59

СДСМ обвини Арсовска, че мами избирателите, като се представя за независима кандидатура, а всъщност зад нея стои “целият режим на ВМРО-ДПМНЕ”. Според управляващата партия е “очевидно, че Арсовска е зависима от други държави по мотиви и съображения, които лично трябва да съобщи на гражданите”.

Премиерът Зоран Заев също заяви, че това, че Арсовска има българско гражданство, е “проблем политически, етичен, нечестен”, тъй като тя крие това и се опитва да манипулира избирателите. Той призова Арсовска да се оттегли от битката за кмет, ако “обича поне малко Скопие и скопяни”, и се зарече да подаде оставка, ако партията му загуби изборите в Скопие.

Де­пу­тат­ка­та от СДСМ Славя­нка Пет­ро­ве­на оба­ви но­ви­на­та за бъл­гар­ско­то граж­данс­тво на Ар­сов­ска

Данела Арсовска, родена през 1979 г., е икономист по образование. През 2014 г. е избрана за председател на Македонските стопански камари, през 2015 г. става председател на Македонския съюз на организации на работодателите. Арсовска има богата международна кариера, а на национално ниво от 2016 г. е представител в Националния съвет за европейска интеграция.

За пър­ви път СДСМ из­пол­зва пла­ка­ти с над­пис “к­мет на Пет­рич” с бъл­гар­ско­то зна­ме вър­ху над­пи­са “к­мет на Ско­пие” до об­ра­за на Арсо­вска

След като спечели изборите тя заяви, че ще бъде първата жена кмет на македонската столица след “гладиаторска битка от фалшиви новини”, визирайки твърденията за българското гражданство.

„Од кога ке станам градоначалник на град Скопје, ке се откажам и од моите останати професионални функции како конзул на Унгарија и претседател на Сојуз на стопански комори на Македонија. Единствено нешто на кое што ке бидам фокусирана е застапување на интересите на сите скопјани“, написа във Фейсбук Данела Арсовска.

Дали обаче ще се откаже от българското гражданство, което се оказа неопровержим факт? Също така е любопитно дали ще гласува на парламентарните и президентските избори в България, тъй като тя е включена в избирателните списъци за гласуване в община Петрич.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене