Преди сезона: Много зимни курорти са без лаборатории за COVID-19

В Пампорово очакват силен зимен сезон. Въпреки пандемията записванията и резервациите се увеличават. Под въпрос е как чужденците, особено тези от страни извън Европейския съюз, ще могат посещават курорта, а и бъллгарите заради изискването за „зелен сертификат“?
И въпреки че е един от най-големите ни зимни курорти, в него няма лаборатория, която да тества туристи и персонал. В Чепеларе също изпитват трудности заради новите изисквания. Има и напуснали работа, защото няма къде да си правят тестове.

„Трябва много внимателно да се изследва феноменът за признаване на сертификат. Трябва да признаваме и сертификати на държави извън ЕС“, каза директорът на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

„Зелен сертификат“ за лифтовете няма да се изисква, въпреки това тестването е под въпрос, тъй като в курорта няма лаборатория. Мисли се по варианта за мобилен център.

„Лабораториите следва да бъдат подсигурени от държавата, за да бъде обезпечено тестването на служители и на гости“, добави Беляков.

Проблем с тестването има и в съседното Чепеларе – най-близката лаборатория е на 26 километра, което затруднява работещите и гостите на курорта. Местният бизнес също страда, разказва Красимир Кръстев, който е собственик на заведение.

„Трябва да отидете до Смолян, за да си направите тест“, обясни той.

За да облекчат ситуацията от Сдружение „Заедно за Чепеларе“, са организирали изнесен пункт. Той обаче работи само до обяд, а лаборантите пътуват от Асеновград.

„Положението е всеки да се спасява по единично. Има хора, които спряха да ходят на работа, в неплатен отпуск са“, изтъкна Ангел Влахов от Общинската администрация в Чепеларе.

Тестове могат да се правят и в здравния пункт в Чепеларе, но за хората от съседните села пътуването излиза скъпо.

blob:https://www.dnes.bg/9a34d374-cff8-46ad-afa6-69a2dab9c9b8

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене