По-заразният вариант „Делта плюс“ вече циркулира и в България

16 от 440 проби от началото на октомври са показали, че на територията на България вече циркулира и новия, по-заразен вариант на COVID-19 – „Делта плюс“. Това съобщи за bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

„Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440
проби в началото на октомври новия „Делта плюс“ вариант на COVID-19“, каза тя, като уточни, че случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По думите й, този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“.

„Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него“, добави проф. Христова.

Според директора на НЦЗПБ вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

„Ако има резултат, той ще е от поредното затваряне на държавата, но това не решава проблема с COVID-19 в дългосрочен план. Единственото решение, което имаме са ваксините“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на
Националната пациентска организация.

Според него ниските нива на имунизация срещу COVID-19 у нас се дължат на лошата информационна кампания сред населението.

В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Той уточни, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение – спиране действието на заповедта до произнасянето на съда, обясни Дерменджиев.

Адвокатът напомни, че зеленият сертификат е базиран на европейски регламент, но всяка държава го прилага различно.

Нели Христова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене