Недопустимо е подобно нещо да се случва. Това е подсъдно и по ншето, и по международното законодателство. И не се случва дори в Уганда!

Крави съсипват исторически находки в Мелник, вилнеят из целия град

Жителите на Мелник пропищяха от нашествие на крави в националния археологически резерват! Те са безсилни срещу четириногите. Положението става нетърпимо, тъй като стадо от 300 животни от санданското село Златолист вече връхлита и върху историческите старини в най-малкия ни град в търсене на паша. Те са си намерили любимо място в източния, необитаван край на населеното място, където сред буйната растителност са руините на най-големия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Пантанаса“. Той е построен от прочутия деспот Алексий Слав от българската царска династия на Асеневци, който е бил погребан заедно със семейството си в него. Гробовете им бяха разкрити през 2012 година от археологическия екип на проф. д.и.н. Виолета Нешева.

„Недопустимо е подобно нещо да се случва. Това е подсъдно и по ншето, и по международното законодателство. И не се случва дори в Уганда! Вече говорих с ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите. Надявам се в най-спешен порядък да се реши този проблем и да спасим историческите артефакти в Мелник от кравите. Тези животни рушат запазените архитектурни останки от свещената монашеска обител. А тя е част от културното наследство и в България, и по целия свят”, заяви специално за Илинден Прес професор Виолета Нешева.

Според кметския наместник на Мелник Александър Филипов собственикът на стадото Николай Геринчев нехае, макар че нееднократно е предупреден и дори санкциониран с глоба. В момента в тази част на града, където е стадото четириноги, се извършват благоустройствени работи, съпроводени с археологически проучвания. Има опасност да пострадат и хората, заети с тези дейности при стълкновение с животните. „Положението е извън контрол. Не можем да се справим с тази напаст. Превърнахме се в кравари. Слизат чак в центъра на Мелник, унищожават всичко край църквите и къщите – земеделски земи, лозя, исторически нохадки. Разхождат се и пред хотелите. Трябва да се промени законът и санкциите да са по-големи за подобни престъпления”, категоричен е кметският управник.

Нашествие на крави има и към Роженския манастир, където също е резерватна зона. Там пък стопанни на стадото е Пламен Сгурев от с. Рожен, твърди Александър Филипов.

Интересно е как биха реагирали на всичко това експертите в ЮНЕСКО?! Защото град Мелник е вписан в индикативната листа за културно и природно наследство на България, като се очаква включването му в Списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене