Как Илко Стоянов спаси хиляди човешки животи, заради самозабравата на един чиновник! Топ Преса иска оставката на директора на РЗИ – Благоевград

КМЕТЪТ, БОЕЦ!

Колко удобно е да кажеш – „слушайте здравните власти“, „каквото кажат РЗИ – това е“, вече почти две години сме оставили животът, здравето ни и защо не и бъдещето ни да зависи от шепа държавни чиновници, които смятаме за съвършени а всъщност дали е така?

Преди една седмица кметът на град Благоевград адвокат Илко Стоянов, показа истинска и решителна воля, смелост и бдителност в интерес на обществото опълчвайки се директно срещу РЗИ – Пиринско и по специално срещу директора на институцията. Ръководителят на РЗИ – Благоевград доктор /ако изобщо може да бъде нарече така/ Колянов, издаде заповед за пациенти с неврологични заболявания от областния център да се насочват към МБАЛ „Югозападна болница“ в гр. Сандански. Причината за това безумно решение, разбира се „продиктувана от най – възвишени благодетелни“ цели – няма места за болните от Ковид в местните болници.

Доктор Калоянов

Доктор Калоянов

На първо четене, при това и без въоръжено око може да се види, че безумната заповед или саркастично казано „човеколюбивата“ заповед обрича на откровена гибел десетки, а ако беше прилагана дълго време може и хиляди пациенти в неврологични проблеми. „

С транспортирането и консултирането на пациенти в МБАЛ „Югозападна болница“ в гр. Сандански през Кресненското дефиле, значително се увеличава времето за поставяне на точна диагноза и тяхното хоспитализиране. Имайки предвид, че при част от пациентите с инсулт, при които е възможно да бъде приложена тромболиза ,  от огромно значение е и времето за прилагането й.  При част от пациенти с установена хеморагия е необходимо да бъде проведена неврохирургична консултация и съответно оперативна интервенция в болнично заведение с по-високо ниво на компетентност“, пише в писмото до МЗ кметът Стоянов и с волята си да се опълчи на некадърността спаси хиляди човешки животи.

Това трябва да се знае и да се помни. За много кметове и други управници е лесно да си измият ръцете и да кажат „ние слушаме здравните власти“, „изпълзявайте предписанията на здравните власти“ и са чисти… Те отговорност нямат. Не. Напротив. Те сам пратени на постовете си от обществото, освен да „слушат“ но и да мислят. Види се за директорът на РЗИ – Благоевград е „важно“ да спасява болните с Ковид, а тези с инсулти инфаркти и подобни критични болестни състояния – да се спасяват. Кой издържи до Сандански! Грозно е, ама си е така. И сега ние от Топ Преса питаме – трябва ли случаят по нормалната българска схема „за три дни да се забрави“? Ами ако Илко Стоянов си беше премълчал? Този „доктор“, който по време на цялата пандемия не е прегледал един болен, нормално ли е да продължи да управлява здравната криза в региона? Не. Не е нормално. Защото щеше да изпише всички починали на път за първа помощ от Благоевград до Сандански като „косвени жертви“ на пандемията. Благодарности за кмета Стоянов за това че спаси много хора и оставка и прокурор за Калоянов, който обрече на гибел тези много хора с некадърното си решение. Доказателство за последните ни изречения е фактът, че скандалната заповед беше тихомълком отменена и за нея спря да се говори. Що ли?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене