ЗА ПЕТ ГОДИНИ: Близо 12 000 катастрофи с участието на чужденци

Загиналите и ранените са общо 1515 души

Близо 12 000 катастрофи с участие на чужденци са станали у нас през последните 5 г., съобщиха от Института за пътна безопасност, цитирайки данни на МВР.

Институтът за пътна безопасност е извършил сравнителен анализ на пътнотранспортния травматизъм с участието на чуждестранни граждани за периода 2017-11.10.2021 година. За изследвания период са настъпили 11 887 пътно-транспортни произшествия с участие на чуждестранни граждани, което прави средно по 2971 катастрофи на година. Загиналите и ранените от катастрофи са общо 1515 души, което прави средно на година 378 души и представлява, че 12% от всички катастрофи със загинали или ранени чуждестранни граждани.

Данните за всички пътно-транспортни произшествия с участие на българските граждани показват, че средно 3% от всички катастрофи завършват с ранен или загинал. Рискът да загине или да бъде ранен при катастрофа чужденец е четири пъти по-голям, отколкото български гражданин.

Според експертите на Института за пътна безопасност рискът да загине чуждестранен гражданин е много по-голям, защото организацията на движението е неправилна, на много места пътните условия не отговарят на минималните стандарти за безопасност, скоростният режим по-магистралите в България е най-висок спрямо всички страни в ЕС с изключение на Германия за някои отсечки по магистралите им.

Когато шофьор чужд гражданин попадне в пътнотранспортна среда, в която са налице множество дефицити на пътна безопасност, нехарактерни за останалите транспортни системи в ЕС, той допуска множество грешки, които водят и до по-големия пътнотранспортен травматизъм. Според анализа на института, необходимо е незабавно да бъде извършена оценка на риска и да започнат поетапно да се отстраняват дефицитите на безопасност по пътищата на България.

За периода 2017-2021 година загиналите при катастрофи чужденци са 112 души, а ранени  са 1403 души, сочат данните на МВР.

Най-много са загиналите турски граждани – 22, и 215 ранени. Следват ги загиналите румънци – 19, и 269 – ранени. На трето място по жертви са немските граждани – 11 души, и 95 ранени. На четвърто място по жертви са руски граждани – 10 души, и 112 ранени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене