МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С ОДОБРЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА ПРОЕКТИ ПО МЯРКА 7

Със Заповед № 03 – РД/3156 от 05.10.2021 г. на заместник – изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ е одобрена процедура за подбор на проекти № BG06RDNP001-19.38 по  Мярка 7 „Съхранение и популяризиране на местната идентичност, културно – историческо и природно наследство“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово. Със заповедта е одобрено и проектно предложение № BG06RDNP001-19.38-0002 с наименование „Бенчена невяста“ на Сдружение „С надежда за утре“.

Договорът за финансиране на одобреното проектното предложение беше подписан на 01.11.2021 г. Размерът на одобрените общи допустими разходи и безвъзмездна финансова помощ е 29 274,35 лв. с ДДС, при интензитет на помощта от 100 %.

С реализацията на проект „Бенчена невяста“ се цели провокиране на широк обществен интерес и стимулиране привличането на туристи на местно, регионално и национално ниво, чрез проучване, описване, заснемане, разпространение и популяризиране на неизученото народно творчество от територията на МИГ, каквито са забравени, неизвестни или малко популярни ритуал „Бенчена невяста“ и песни, неописани до сега. С изпълнението на проектните дейностите ще се постигнат и специфичните цели на мярка 7 като оживление на територията на МИГ, чрез изпълнението на дейности за популяризиране на местната идентичност и развитие на културно-историческото наследство, повишаване капацитета за устойчиво развитие на територията, чрез активно включване на местната общност и особено младите хора в съвместни инициативи за популяризиране на общата идентичност на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, повишаване на обществената осведоменост и привличане на интереса на посетителите към богатството на културното, историческото наследство на територията на МИГ.

Проектните дейности включват проучване, записване и заснемане на непознатите песни и ритуали от територията на МИГ, анализ на песенния фолклор на територията на МИГ, възстановка на заснемане на сватба с акцент ритуала „Бенчена невяста“, издаване на „Алманах на народното творчество от територията на МИГ“, създаване на сайт и популяризиране на местната идентичност и културно-историческото наследство.

Проектните предложения по мярка  7 „Съхранение и популяризиране на местната идентичност, културно – историческо и природно наследство“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово се финансират  по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие“ на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене