Спасителите от Банско с подробности за трагичния инцидент със загиналата петричанка

След трагичния инцидент в Пирин, при който загина 53-годишна от Петрич, ПСС-Банско отново поиска медицински хеликоптер за спасяване на човешки животи. Закупуването на вертолет е крайно наложително. Единствено с летателна техника може да се стига бързо до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин да могат да ги транспортират до болнични заведения.

Вчера под връх Джано спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин първи успели да стигнат до падналата от 100 метра височина банкерка от Петрич, информираха от ПСС-Банско.

Ирена, която била на преход в планината със съпруга си, адвокат Тома Гунчев, се подхлъзнала в един от улеите. Днес спасителите разказаха публично как е протекла операцията, в която както съобщихме, се включи военен вертолет „Кугар“.

„След получен около 15.00 часа сигнал за тежък инцидент, незабавно бяха предприети действия към върха от спасителите в Банско и Добринище. Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН гл.комисар Николай Николов, от Авиационна база Крумово е вдигнат военен хеликоптер Кугър . След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 минути“, информираха от планинската служба.

„За съжаление, по-късно медиците съобщават, че получените тежки травми са били несъвместими с живота на пострадалата жена. Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. „През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна“, предупредиха от ПСС-Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене