Проект: Велосипедите ще изместят колите в Париж

Кметството на Париж представи проект за развитие на велосипедния транспорт, който до 2026 г. трябва да заеме доминираща позиция в столицата, съобщи Le Monde.

„Точно това ни трябва“, казва Давид Беляр, зам.-кмет по транспорта. „Колоезденето вече е 5,6% от пътуванията в Париж, докато 9% е с кола. В някои дестинации понякога е по-изгодно да караш колело, отколкото кола, но засега това е изключение от правилото“. Градската администрация е изправена пред задачата да разменят показателите възможно най-бързо в името на общественото здраве и борбата с изменението на климата, допълва агенция Фокус.

Макар че е далеч от триумфа на двуколесния транспорт, особено в дъждовни дни, антиавтомобилната политика на левицата вече значително намали броя на колите в центъра на столицата. От 2001 г. автомобилният трафик в Париж е намалял с около 45%. Тази тенденция продължава: например от 30 август, почти в целия град, скоростта на движение е намалена до 30 км/ч, а през следващата година ограниченията за пътуване в центъра трябва да бъдат увеличени, за да се намали наполовина броят на коли по пътищата.

От друга страна, велосипедите се завръщат триумфално по улиците на столицата, отбелязва вестникът. Карантините ускориха това явление от 2020 г.: 52 км временни велосипедни алеи бяха спешно положени в Париж. Броят на велосипедистите по тях през 2020 г. се е увеличил с 47%, а през 2021 г. – с още 22%.

Кметът на социалистите Ан Идалго и нейните екологични съюзници искат да продължат тази тенденция. Според проекта, който ще бъде разгледан от Съвета на Париж в средата на ноември, кметството ще похарчи 250 милиона евро за развитието на колоезденето за шест години. С тяхна помощ те планират да реализират различни проекти: да направят постоянни повечето от „корона пътеките“, да създадат 130 км от същите защитени пътеки, както и 390 км светлинни пътеки по по-малки улици, за да изглеждат светофарите на кръстовищата както трябва. И накрая, администрацията очаква да удвои броя на стойките за велосипеди и да отвори още 100 000 паркоместа. Като цяло, посочва Le Monde, планът е да се създаде компактна, надеждна и удобна мрежа, която да убеди онези, които все още имат съмнения, да преминат към двуколесни превозни средства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене