За дни: Двама се самоубиха в Благоевград

Зачестиха самоубийствата в Благоевград, само за броени дни двама мъже сложиха край на живота си със скок от високите етажи. В петък около 11 часа в ж. к. „Струмско-център” пред блок 28 е намерен трупът на 61-годишния Методи Я. Мъжът скочил от прозореца на стълбищна площада между високите етажи на блока, съобщи „Струма”.

Ден по- рано 80-годишният Евгени Т. също се самоуби със скок от високо на ул. „Даме Груев” в областния град. Мъжът бил болен и отчаян. В началото на миналата седмица в кв. „Еленово” бе свален от бесило 30-годишен мъж, който не успял да стегне примката и паднал.

Животът му е спасен, но младият мъж страда от тежка депресия, която го подтиквала към мисли за самоубийство. Млада жена направи опит за прекъсне живота си с коктейл от сънотворни, но не успя и бе спасена. Със скок от висок етаж се самоуби и чалга певецът Денис Теофиков.

И това е само част от черната статистика за самоубийствата напоследък. Според психиатри в разгара на есента се отключват есенните депресии, които много често са в основата на самоубийствата и опитите за това.

Десетки са случаите, които преминават през Спешно отделение и се нуждаят от консултация с психиатър, особено по време на пандемията. След преболедуван Ковид, част от пациентите отключват депресии и страхови неврози. Изолацията, страхът от заразата и липсата на свободни социални контакти се отразяват изключително зле на психиката на някои хора, коментираха лекари.

„Депресията без съмнение е най-честата причина хората да се самоубиват. Тежката депресия винаги е придружена от всеобхватно усещане за страдание, както и вяра, че няма надежда за бягство от нея. Страдащите от депресия не бива да бъдат съдени, че се превръщат в плячка за такива изкривени мисли, както не съдим пациент с белодробен проблем, че се задушава – това е просто част от болестта.

Тъй като депресивните епизоди са почти винаги лечими, е добре да се постараем и да ги разпознаваме в нашите колеги, приятели и близки. Често хората страдат мълчаливо, планирайки самоубийство, без никой да подозира. Ако имате съмнение, че ваш близък е депресиран, не позволявайте на тенденцията за отричате на възможността за самоубийство да ви попречи да вземете мерки“.

Затова те съветват при най-малките оплаквания да се търси специализирана помощ, защото тези състояния бързо се задълбочават и може да се стигне до фатален изход.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене