Четвъртата вълна на коронавируса е в стихията си в Пиринско

Четвъртата вълна на коронавируса е в стихията си в Пиринско. Броят на новозаразените и болните с Ковид-19 е направо плашещ. Към вчерашна дата броят на хоспитализираните в лечебните заведения достигна 327, като най-много – 93-ма, са в МБАЛ – Благоевград, от които 7 са в реанимация. Втора по натовареност е Югозападна болница, в която пациентите с коронавирус са 83-ма, от тях 4-ма са в интензивния сектор. В частната болница ПУЛС заетите ковидни легла са 54, в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев – 49, като 3-ма пациенти са в тежко състояние в реанимация. 31 са болните в МБАЛ – Разлог, 13 в благоевградския тубдиспансер и 4-ма в онкоболницата.

190 са установените нови случаи на заразени за едно денонощие в областта, като най-много – 63-ма, са в Благоевград, но като се добавят и 5-има от селата, броят в общината се увеличава, следват Сандански с 24 и Петрич – със 17, отделно има регистрирани и в селата.

На фона на разрастващата се зараза има рекорден скок на ваксинираните в областта, които за един ден достигнаха 1100, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов. Това е ефектът от въвеждането на „зелените сертификати“ и както е казано, „по- добре късно, отколкото никога”, добави той.

Освен опашките за ваксиниране пред РЗИ такива се извиват и пред лабораториите, където се правят антигенни тестове. РЗИ – Благоевград е раздала вчера 2000 безплатни антигенни теста в 6 лаборатории в областта, като 5 от тях са в Благоевград. Това са лабораториите в двете болници – държавната и частната, в тубдиспансера, в общинския Медицински център-1 в поликлиниката и в „Медилаб“. Шестата лаборатория е „Кандиларов“, която покрива Гоце Делчев, Банско и Разлог.

„Следваща седмица очакваме да ни доставят от Министерство на здравеопазването много по-голямо количество антигенни тестове, които предоставяме безплатно на лабораториите, а те определят цената за услугата. За момента няма уговорена пределна цена, но предположенията са, че ще варира от 5 до 10 лв.”, заяви д-р Калоянов.

Продължава ежедневното тестване на неваксинираните лекари и медицински персонал с антигенни тестове, които в противен случай не могат да започнат работа. Д-р Калоянов за пореден път отправи апел към хората да се ваксинират, като желаещите могат да го направят и днес в събота в имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград.

„Единствената цел на всички тези мерки е да се издържи до появата на антивирусен препарат. Ваксините не са ни проблем. Ние сме в 21 век – века на високите технологии. РНК ваксините са от новите технологии, които са разработени през последните 10 г. Над 3 милиарда са ваксинирани вече. Колко пациенти трябва да преминат още, за да се убедим, че ваксините са достатъчно изследвани и безопасни? После – всяко терапевтично лекарство има странични ефекти. Отворете страничните ефекти на парацетамола, на аналгина. Само хранителните добавки нямат странични ефекти, но те нямат и терапевтичен ефект. Страничните ефекти на ваксините са ясни – възможните усложнения са 1 на 250 000. Докато живият вирус убива 3-ма от 100 заразени. В момента в България имаме 20% ваксинирани, а другите 80% от населението са широко отворени да приемат вируса. В колкото по-широки маси от хора той циркулира, колкото по-дълго циркулира, шансовете му да мутира са много по-големи. Ако не направим бърза ваксинация и позволяваме на вируса дълго време да циркулира, не е далече времето, когато ще се появи нов, „български“ щам. Ако това се случи, на всичко направено досега – локдуани, лечение, ваксинации, ще сложим чертата и ще започнем от нулата. Вижте какво се случи – китайският щам дойде при нас, донесе ни първата и втората вълна, английският – третата, индийският – четвъртата вълна. Ако не дай си Боже се прославим с появата на нов вариант или нов щам, нали си давате сметка, че веднага ще бъдем затворени. Нито един бизнес няма да дойде при нас. Действително има много голям проблем с ваксинационната кампания, която в България от самото начало стартира на „куц крак“. И досега така продължава.

Не беше правилно да се дава трибуна на антиваксърите, защото твърденията им не почиват на медицински доказателства. В развитите страни на такива хора отдавна да са взети лицензите. Не можеш да изказваш лично мнение, когато се касае за здравето на цялото общество. Тук може да има едно-единствено мнение – това, което почива на научни доказателства. Кампанията трябваше да бъде много по-агресивна и по- правилна“, счита гл. хирург на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров и добави, че съвсем скоро ще се появи американската „Нова вакс“, която е от още по-ново поколение – така наречените „нано ваксини“.

„Целта е да издържим, докато се появи противовирусен препарат срещу коронавируса. Така, както се появиха срещу свински и птичи грип препаратите тамифлу и реленца. Преди появата на тези препарати също умираха много хора. В момента, в който се появиха на пазара, проблемът приключи и вече никой не говори за това”, заяви д-р Георги Димитров, който работи в ковидния сектор в хирургичното отделение на баща си.

„Същото може би ще се случи и с коронавируса. Пандемията ще спре, след като достатъчно хора се ваксинират и се появи ефективен антирусен препарат. В момента се разработват три препарата срещу Ковид. Най-напредналият е молнупиравир на фирмата „Мерк“, който е в трета фаза и първоначалните резултати са многообещаващи. 10-дневен е курсът на лечение с по 2 таблетки на ден и резултатът е, че спасява болните от смърт. Втората добра новина е, че прогнозната цена на целия курс терапия е 700 долара. За сравнение – 1 флакон ремдесивир е 400 долара, а за петдневната терапия са необходими 6 флакона. Т.е. открит е медикамент, който е качествен и много по-евтин“, заяви д-р Димитров-младши.

Източник: Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене