Д-р Виктор Серафимов: Горан Благоев и Ивелина Георгиева са фигури, които обединяват, а не разединяват

Кандидатите за президент и вицепрезидент Горан Благоев и д-р Ивелина Николова са десни хора – истински, устойчиво десни хора, които в цялата си професионална кариера защитават десни политически ценности. Това каза в „Седмицата“ по Дарик радио Виктор Серафимов, част от предизборния щаб на Национално обединение на десницата, административен секретар и говорител на Републиканци за България, и водач на листа в Бургас на обединението, което участва в изборите под номер 7.

По думите на Серафимов, публицистът, журналист и историк Горан Благоев, който е познат на широката аудитория от дългогодишния си телевизионен опит, винаги е бил последователен в своите позиции. Д-р Ивелина Георгиева пък е изключително стойностен човек, лекар, педиатър, работила е в Спешна помощ, а до момента – в лечебно заведение, където на първа линия лекува ковид болни.

„Разпознаваемостта на кандидатите трябва да бъде свързана с тяхното професионално битие“, категоричен бе д-р Серафимов, според когото значителен брой от останалите кандидати залагат, на популизма, а това не е приемливо. „Нашето разбиране е, че кандидатите трябва да предлагат реални решения за съществуващите проблеми. Хората, които наистина искат да бъдат еманация на националния идеал, трябва да притежават много качества, не да бъдат популисти“, коментира Виктор Серафимов.

Горан Благоев може да бъде фигура, която да обедини максимално широка маса от хора, убеден е той. „Освен всичко друго, Горан Благоев е доктор по български и славянски фолклор и е изключително свързан с темата за вярата. Всички религиозни общности в страната радушно приемат Горан Благоев. Той е фигура, която обединява, а не разделя. А Ивелина Георгиева е човекът, който във времена като днешните, има много адекватна експертиза. Двамата нямат политически, но имат огромен професионален опит и могат да бъдат полезни с тези си качества“, допълни д-р Серафимов. Той изрази увереност, че кандидатите за президент и вицепрезидент на Национално обединение на десницата са хора, които имат добавена стойност, по-голяма от тази на т.нар. професионални политици.

В ефира на „Дарик“ Серафимов коментира, че когато националният идеал е загубил своята актуалност или е изместен от обществения фокус, държавният глава е този, който трябва да връща темите в дневния ред на обществото. „Освен тази глобална позиция, президентът трябва да има отношение към текущите проблеми. Конституцията му дава правомощия да прави обръщения към нацията, когато и както пожелае и да свиква Консултативния съвет по национална сигурност – правомощия, които действащият президент не упражнява толкова често. А истината е, че страната има съществени проблеми. И трябва да се обединим около някакви решения и да започнем да действаме“, изтъкна Виктор Серафимов.

По думите му, наред с ковид пандемията, съществената тема е драматичното и рязко повишаване на цените на основни стоки и цената на тока, която в момента драстично ескалира и ще започне да се усеща от битовите потребители изключително силно през януари. Серафимов припомни, че производствата и бизнесът вече усещат това повишение и конкурентоспособността на икономиката ни намалява. В същото време и цените на горивата се повишават. „Това няма как да не се отрази на населението. Това са теми, по които президентът има какво да направи, но може да свика Консултативен съвет, да предизвика дискусия, да се опита да обедини обществото и политическите партии около определени принципни решения. Вярвам, че всички, които се явяваме на тези избори, искаме българите да живеят по-добре, но само дясното предлага решения, които да ни изведат от кризата“, каза д-р Виктор Серафимов.

Икономическата и здравна криза са изцяло функция на липсата на политическо лидерство, изрази мнение той. „Ако бяхме взели мерки навреме, можехме да ограничим последствията от здравната криза. В момента въвеждаме мерки, които не са адекватни. Ние в Националното обединение на десницата сме твърд привърженик на ваксинирането – това е единственият начин да се излезе от тази здравна ситуация. Но това, което се случи, едва миналия ден, категорично е изцяло погрешен политически ход“, категоричен бе д-р Виктор Серафимов, който поясни: „Въвеждането на зелен сертификат при едва 20% ваксинирани поставя в изключително неудобна позиция 80% от населението. Страните от Европа, които въведоха зелен сертификат, го направиха, когато достигнаха до 50% и повече ваксинирани. Това е едно сляпо копиране на модел, който не е адаптиран към нашите условия. Затварянето на училищата пък, според нас, е абсурден ход. В момента имаме близо 60 000 първокласника. Това означава, че необмислените мерки от служебния кабинет на Радев в системата на образованието пряко засягат не по-малко от 60 000 семейства. Този абсурд трябва да спре и Радев да върне децата в училищата.“

Въвеждането на тези мерки е погрешен ход и отговорността за това носи не служебният премиер или правителство, а президентът Радев, заяви представителят на Национално обединение на десницата. „Всичко друго е внушаване на неистина“, каза той.

Според него недоволството драстично нараства и то не е свързано с парламентарната кампания или дейността на служебния кабинет, а политическата отговорност носи Румен Радев. „Смятаме, че това недоволство и погрешните политически действия на досегашния президент ще увеличат избирателната активност и със сигурност няма да доведат до негова победа на първи тур, каквито мнения се чуват“, коментира Виктор Серафимов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене