Служители в благоевградските заведения масово отказват да се ваксинират

Представители на ресторантьорския бранш излязоха днес на протест пред сградата на РЗИ – Благоевград. Те обясниха, че е било обещано да се раздадат безплатни антигенни тестове, но такива няма. „След като държавата не изпълнява задълженията си и ние няма да изпълним нашите задължения“, категорични бяха от бранша.

Собствениците на заведения заявиха още, че държавата посяга избирателно на техния бизнес, пропускайки да въведе същите правила за големите магазини, хипермаркети и администрацията.

На въпрос от журналист не настояваше ли председателят на БАЗ Алибегов именно за този начин на работа – със зелен сертификат, за да не бъдат затворени заведенията, зам.-председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград Васил Димитров отговори: „Точно заради това искаме да видим по какъв начин ще бъдат изкривени отново нашите желания. Той не е искал това, искахме, ние да бъде за абсолютно всички – както държавна администрация, така и магазините дори, които са над 300 кв., за всички вериги, за всички да е така, а не само за нас“.

Журналист на Струма прес отправи въпрос към г-н Димитров дали в този случай, те подкрепят въвеждането на зелен сертификат, но желаят неговото изискване да важи навсякъде.

Ще си позволя обаче този път да не давам абсолютно никакъв отговор на това нещо с цел да не изкривим по някакъв начин… Тука е държавата, която за един ден иска ние да ваксинираме цялото население, което няма как да стане, значи внедряват ни на нас едни искания, едни желания на държавата, които тя трябваше да си ги свърши много отдавна, не ние това да правим в момента. Защото ние в момента сме поставени пред един колапс, защото голяма част от нашите служители както не искат да се ваксинират, така и не искат и да си правят тестове, съответно обаче тук идва другият въпрос – те няма как да дойдат на работа, съответно трябва собственоръчно да си попълнят молба за платен или неплатен отпуск, те и това не желаят. Какво се случва – държавата не е регулирала някакъв законов ред, по който ние да ги прекратим или изпратим на борсата, съответно държавата отново не си е свършила работата, категоричен бе Васил Димитров.

От своя страна директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов заяви: „Това е заповед на министъра на здравеопазването, не моя. Ние трябва да я изпълним. Това, което мога да направя е да изслушам собствениците и да помогна с каквото може. Не определям аз кой да заплаща тестовете. Работодателите трябва да съблюдават служителите имат ли тестове, те ли ще ги плащат, работодателите ли, това не е наш проблем“.

След срещата между бизнеса и д-р Калоянов стана ясно, че безплатни антигенни тестове ще има от понеделник. Те ще бъдат доставени на РЗИ и разпределени между лаборатории и изнесен пункт, който най-вероятно ще бъде разположен в центъра на града.

Очаква се да пристигнат над 1 млн антигенни тестове, но предвид факта, че служителите отказват ваксинация, а ресторантьорите се надяват на клиенти, които също предпочитат тест вместо ваксина, за да влязат в заведението, бройката може да се окаже недостатъчна./Strumapress.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене