Половината лекари и медицински персонал в болниците в Благоевград са неваксинирани, започват работа след бързи тестове

Лекарите и медицинският персонал в болниците в Благоевград, които не са ваксинирани, ще си правят бързи тестове преди работа, в противен случай няма да бъдат допуснати до кабинетите. Това става задължително след въвеждането на „зелените сертификати“, които влизат в сила в 00.00 ч. на 21 октомври.

Като цяло съотношението между ваксинирани и неваксинирани медици е 50:50, но вчера секретарката на директора на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев изискала актуална справка от всички отделения за имунизираните.

„Над 50% от лекарите и медицинския персонал в нашата болница са ваксинирани, голяма част са и преболедували коронавируса. Първите, които трябва да бъдат проверени с бързи тестове, са екипите от нощна смяна”, поясни пред репортер на „Струма“ д-р Митев.

Според заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров бързите тестове трябва да се извършват в лицензирани лаборатории и да бъдат въведени в националната система. На територията на община Благоевград има 4 лицензирани микробиологични лаборатории, две от които в МБАЛ – Благоевград и болница ПУЛС и другите две са частните лаборатории „Рамус“ и „Медилаб“.

Проверка на „Струма” показа, че вчера нямаше подадени инструкции за действие към лабораториите, които ще бъдат поставени под голямо натоварване именно заради бързите тестове. Управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев вчера заяви, че в онкоболницата половината от лекарите и медицинския персонал са ваксинирани. Той също бе притеснен от липсата на яснота за прилагането на бързите тестове в болницата, а имаше само часове за реакция до започване работа на нощната смяна

„6-има души от нощната смяна ще бъдат подложени на бързи тестове преди започване на работа в 19 ч. Ако някой се окаже положителен за Ковид-19, ще бъде отстранен и на негово място ще бъде извикан друг колега. Засега разполагаме с известно количество тестове, като за утрешния ден очакваме да ни бъдат осигурени още от РЗИ. Предпочитам аз да правя тестовете, като съм отправил запитване към Министерство на здравеопазването дали е възможно болничната лаборатория да бъде включена в списъка с останалите лаборатории, които имат право да извършват тестовете. Надявам се, че молбата ни ще бъде уважена. В противен случай ще трябва всеки ден или през ден да плащаме на частните лаборатории, което са допълнителни разходи. А тепърва ни чакат сметките за ток и парно, от което трески ме тресат, и може да се стигне в ситуация, в която да затворим болницата”, обясни управителят д-р Георгиев.

„Лошото е, че в България стана навик всичко да се прави от днес за утре и се получава някакъв миш-маш. Не може да се работи стихийно, още повече под натиск. Дано има някакви промени в заповедта на министъра, както се говори, че се очакват такива до края на деня“, каза вчера д-р Георгиев и добави, че още в 6 ч. в четвъртък /б.р. днес/ ще бъде в болницата, за да започне да прави новите бързи тестове на персонала.

„Всички лекари и медицински персонал в хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград са ваксинирани за Ковид-19, а преди това го и преболедувахме. Имаме хибриден имунитет, който е най-силният. 100% от хората, които постъпват в ковидния сектор на хирургия, са неваксинирани. Смъртността в нашето отделение е ниска, защото се ползват американските, английските, израелските и германските протоколи, които обобщихме в интерактивния справочник за диагностика и лечение на Ковид-19. Три са основните мерки за справяне с пандемията – бърза ваксинация, ограничаване на контакта между хората и еднотипно лечение. Ако не се вземат драстични мерки и не направим бърза ваксинация, а позволим вирусът да циркулира, шансовете да мутира са много големи. Не е далеч времето от поява на нов български щам или вариант. Ако, не дай си Боже, това стане, България ще бъде изолирана, никой няма да дойде да инвестира при нас и тогава ще започнем от нулата”, предупреди началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

Ситуацията в болниците в Пиринско продължава да е напрегната, броят на хоспитализираните с усложнения от коронавирус се увеличава, но легла все още има. Стремително се покачва и броят на новозаразените, като 50-60% от изследваните през тази седмица са положителни, показват данните на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. От там напомниха, че преболедувалите от коронавирус могат да се снабдят с цифров европейски здравен сертификат през Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене