Влизаме в локдаун, ако до 10 дни не проработи зеленият сертификат

Въведен е сега, защото от МЗ не искали да плашат хората през лятото

Министерството на здравеопазването ще въведе частичен или пълен локдаун, ако до 10 дни не проработи „зеленият сертификат“. Това обяви от студиото на „България сутрин“ зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.
Той обясни, че в рамките на 10 дни ще се следи внимателно пандемията и дали мерките дават резултат.

„Ако през това време не проработят, ние ще бъдем изправени пред единствената възможност, за да се справим с пандемията – да отидем в частичен или пълен локдаун“, категоричен бе д-р Златанов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че е нямало гратисен период за въвеждането на сертификата, защото е било нужно да се вземат бързи мерки и да се избегне пълното затваряне.

По думите му „зеленият сертификат“ се въвежда сега, защото през лятото от МЗ не са знаели как ще се развие пандемията и не са искали да плашат хората.

„Означаваше да подготвяме хората и да ги плашим. От самото начало на управлението на МЗ ние не се възползваме от такива прийоми – да създаваме страх, за да може да накараме хората да направят нещо. По-скоро абсолютно честно е поведението ни към тях и очакваме разбиране и сътрудничество“, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

Полицията и екипи на РЗИ активно проверяват за спазването на заповедта. Според д-р Златанов мерките са строги, а наказанието за неспазването им е от 10 000 до 50 000 лв. глоба и от 3 до 5 години затвор.

Междувременно стана ясно, чe от днес учениците в София минават изцяло NA онлайн обучение.

„Съдейки по входните нива, силен дефицит имат в начален етап, тъй като има умения, които трудно се изучават онлайн. Има неща, които няма да можем да постигнем дистанционно“, посочи председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ Асен Александров.

blob:https://www.dnes.bg/64c41c49-988e-49f8-9e68-c882a865286e

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене