(ВИДЕО/СНИМКИ) Удостоиха Неврокопския ансамбъл с най-голямото отличие на СБМТД „Кристално огърлие“

С най-голямото отличие, „Кристално огърлие“, на Съюза на българските музикални и танцови дейци, наградиха вчера, „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци“ гр. Гоце Делчев.  Другата голяма награда на Съюза, „Златна лира“ бе връчена посмъртно на дългогодишният главен художествен ръководител на ансамбъла, Запрю Икономов. Наградите, от имeто на СБМТД бяха връчи от доц. Георги Хинов, който има особени заслуги за танцовите постановки на ансамбъла. Кристалното огърлие за ансамбъла бе връчено на Петър Аврамов – диригент на оркестъра, Петър Карамфилов – диригент на хора и Тодор Цветков – хореограф. Златната лира на Запрю Икомов бе получи дъщеря му Гергана Икономова. Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци е създаден през 1946 година.

Основател е местният фолклорист и етнограф, Зафир Кънчев и е първият по рода си в България. По негов пример по-късно се създават ансамблите „Филип Кутев“, „Пирин“ и всички останали. Голямата награда на народните творци бе за огромният им принос за популяризиране и съхраняване на българското народно изкуство у нас и по света и 75-годишнината от основаването на ансамбъла. Големият подарък пък за неврокопчани бе големият концерт на любимият им ансамбъл с което бяха закрити и празничните дни по повод 109 години от освобождението на Неврокоп от турско иго.

На зрителите и читателите на Tоп Преса предлагаме да видят и чуят атмосферата от връчването на наградите и пълен запис на концерта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене