Учени откриха начин за забавяне на растежа на раковите клетки

Хората, които се занимават активно със спорт, имат много по -малък риск от развитие на рак

Само преди десет години лекарите посъветваха пациентите, които бяха диагностицирани с рак, да запазят спокойствие.

Днес тяхното мнение се е променило и сега те вярват, че някои упражнения ще помогнат за справяне с рака.

Доказано е, че хората, които се занимават активно със спорт, имат много по -малък риск от развитие на рак. Ако патологията се е развила, тогава е възможно да се постигнат положителни резултати от лечението много по -бързо, ако човек прави редовно физически упражнения.

В същото време учените все още имат какво да научат, защото не знаят кои упражнения в този случай ще се считат за най -полезни.

В ново проучване специалистите проследиха дузина пациенти с рак на простатата. Те са подложени на антиандрогенна терапия, при която се блокират мъжките полови хормони и ефектът им върху простатата.

Упражненията бяха назначени за лечение, което трябвало да се извършва в продължение на 12 седмици. Курсът включвал аеробни упражнения, упражнения за баланс и сила. Освен това на пациентите били предложени протеинови добавки.

Учените наблюдават нивото на миокините в кръвта . Те са специални протеини, които се произвеждат по време на тренировка на мускулите.

След края на курса на упражнения било установено, че нивото на миокините се е увеличило значително. След това в лабораторията бил проведен експеримент, който показа, че този протеин не убива раковите клетки, а предава сигнал към Т клетките и ги принуждава да атакуват злокачествени тумори.

zdrave.to

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене