Благоевград води класацията в страната по ръст в цените на хляб, олио, захар и пилешкото месо

Захарта, хлябът, олиото и най-популярното месо – пилешкото, в Благоевград миналата седмица са били с най-високите цени в цялата страна, показва средноседмичната статистика на хранителните стоки, която изготвя Министерството на земеделието и храните.

Хлябът на благоевградски производители в кварталните магазини се предлагат по 1,40 за 700 грама, а от 900 грама е 1,50 лв. Ценовата бомба е заложена още в цената на брашното, по скъпотия на което Благоевград и Кюстендил са на второ място в страната с 1,48 лв./кг, при 1,51 лв./кг в столицата. При това в София, Пловдив и Благоевград цените на дребно в големите търговски вериги са с до 0,06 лв./кг под тези на едро.

Област Благоевград е единствената в страната, в която миналата седмица пилешкото месо е поскъпнало, показват още сравнителните данни на министерството. След увеличение средно с 1,1% на едро цената му се е качила до 4,50 лв./кг, а в малките магазини е стигнало космическите 5,75 лв./кг цяло пиле. За сравнение – средните стойности за страната са 4,18 лв. на едро и 5,31 лв./кг пилешко продажна цена. Аналогично е положението и с цената на захарта. За 1 седмица в Благоевград тя е поскъпнала с 9,8% и е достигнала стойности от 1,46 лв./кг на едро до 1,65 лв. в малките квартални магазини. Благоевградските търговци го обясняват със сезона на туршиите и презапасяването от страна на възрастните, които масово през последния месец инвестирали надбавката от 120 лв. в трайни продукти за зимата. Сезонът и надбавките обаче са едни и същи в цялата страна, а миналата седмица цената на едро на захарта в страната е била 1,43 лв./кг на едро, а средната продажна цена е фиксирана на 1,63 лв.

Олиото в Благоевград, което от няколко дни е обект на коментари във всички социални мрежи и повод за вицове, като: „Разменят 5 стека олио за апартамент в центъра”, е с 8 ст. по-евтино, отколкото са средните стойности за страната. На едро в областния център на Пиринско цената на мазнината е 3,11 лв./литъра, а в магазина се продава по 3,72 лв. В страната цените са съответно 3,16 лв. на едро и 3,80 лв. в по-малките магазинчета.

Агнешкото месо, което също се наблюдава от хранителното министерство като основна храна, вече гони цените на черния хайвер. В Благоевград на едро миналата седмица цената на агнешки бут е била 19,99 лв., което е най-високата му стойност до момента и вероятно абсолютен световен рекорд. На едро цяло агне в Благоевград може да бъде купено по 18,98 лв./кг, което също е сериозна цена, като се има предвид, че е 15,96 лв./кг средно за страната. В другите части на България пък бутът се предлага с 3 лв. по-евтино, отколкото в Благоевград – по 17,12 лв./кг, като има области, в които може да бъде купен и срещу 14,50 лв.

Любопитното е, че единствено яйцата от продуктите от първа необходимост в Благоевград могат да бъдат купени по-евтино, отколкото са на други места. Това обаче е само в магазинната мрежа, където масово средно големите се продават за 22 ст. бройката – с 5-6 ст. по-малко от почти всички други области. На сметка са и по-големите яйца – в големите вериги на Благоевград и Кюстендил са по 25 ст., докато в Шумен цената удря 33 ст. В същото време на едро цената на яйцата е най-висока в страната – в Благоевград и Монтана тя е 24 ст., докато по другите борси е около 21 ст.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене