Дъждовете бавят добива на дърва за огрев в Подгорието

Непрекъснатите дъждове в последните дни правят невъзможно добиването на дърва за огрев в Подгорието. Времето на практика спря този процес, а зимата чука на вратата, заяви кметът на село Самуилово – Кирил Стоянов. Почти никой не поема риск да сече дърва за огрев в планината, тъй като теренът е мокър и хлъзгав, може да се стигне до инциденти.
Местните хора, които искат да добият сами дървата за зимата срещу заплащане на такса за корен. Това е най-евтиният вариант, като средната цена при шилоколистните е 18,30 лева на пространствен кубик и 9 лева за иглолистните. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта.

По традиция в Благоевградска област, където са основните количества дърва, търсенето се засилва през октомври и ноември. „Проблемът е, че дървата ще са сурови, няма да горят добре, тъй като тези дъждове хубаво ги напоиха с вода. Добре е да се снабдяват хората с дърва за огрев през юли и август, за да има време дървата да изсъхнат”, каза още Кирил Стоянов.

Домакинствата могат да си осигурят отоплението по още два начина – чрез директна продажба от склад по одобрени ценоразписи или чрез продажба на корен. При продажба от склад средната цена на пространствен куб. метър при широколистните видове е 44,61 лв., а при иглолистните 28,76 лв. Върху всички посочени цени се начислява 20% ДДС. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене