Честит празник, Гоце Делчев! Родопският отряд освобождава Неврокоп преди 109 г.

На днешната дата (17 октомври) град Гоце Делчев отбелязва своя официален празник!

Отбелязва се с решение на Общинския съвет от 1992 г.

По време на сраженията от 5 до 18 октомври 1912 г. Родопският отряд разбива турските войски и освобождава Неврокоп (дн. Гоце Делчев). Точната датата е 17 октомври 1912 г. по време на Балканската война. Първи кмет на града става поетът-революционер Пейо Яворов.

Община Гоце Делчев ще отбележи с празнична програма 109-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп от османско робство. Тази година, заради усложнената епидемична обстановка събитията ще преминат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и намален брой присъстващи, съобразно разпоредбите на министъра на здравеопазването.

Програмата ще продължи до 19-ти октомври, когато е кулминацията на тържествата. В 12:00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”.

В 16:00 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това в 18:10 часа и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в малката зала на Дома на културата ще бъде открита изложбата “75 години Неврокопска съкровищница”, а след това, в 19:00 часа ще започне празничен концерт “75-години Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци”, с което ще се отпразнува създаването на първия ансамбъл в България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене