Залагане на храм в парк „Македония“ разгорещи страстите на извънредната сесия на ОбС – Благоевград! С 26 гласа съветниците разрешиха ПУП за терена на бившите казарми

Залагане на възможност в района на бившите казарми в Благоевград да се изгради православен храм измести фокуса на дискусията на извънредното заседание на Общинския съвет вчера, свикано по искане на кмета Илко Стоянов за разрешаване на изработване на ПУП на терена. Имотът от 62 дка бе предоставен от  Министерство на отбраната с решение на МС на общината през 2016 г., по време на управлението на кмета Камбитов, като в замяна общината вложи около 1 млн. лв. в ремонт и изграждане на инфраструктура в останалата част на терена на Сухопътни войски.

Оказа се обаче, че договорът в който е записано, че предназначението на отстъпените 62 дка е за изграждане на интер експоцентър и конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм, изтича, а община Благоевград още дори не е предприела действия нито по узаконяване на извършените строителни работи за изграждане на паркинг и алеи, нито за реконструкцията на съществуващите 3 сгради, чието ползване за концерти, спортни събития и празненства се оказа незаконно.

Пръв срещу искането на кмета в пленарната зала скочи председателят на групата на червените съветници д-р Пандев, който заяви, че ще гласува против. „Ние не знаем какви са сроковете на изтичане на този и други договори, а е хубаво да сме наясно. Доколкото разбирам, срокът да усвоим този терен изтича на 17 октомври“, отбеляза той, но кметът го поправи: „На 17 ноември 2021 г.“.

„Виждам план, който създава доста конфликти със заложеното изграждане на православен храм. Два ли храма ще строим /освен този на пазара/, или един?“, продължи д-р Пандев. „Имаме достатъчно време да обмислим внимателно точката, а не сега да решаваме под натиск. Ако сега гласуваме този ПУП, има ли значение за реализацията на това строителство като то не е съгласувано с министерствата?!“, попита БСП съветникът.

„Ваше право е да не подкрепите искането. Хубаво е да сте опозиция, но тук става въпрос за важни за бъдещето на целия град проекти, заложени за реализация в тази зона. В решението се предвижда административно да се даде възможност за строителство, но вие, съветниците, решавате какво ще е то. Имотът е даден с поставени условия към община Благоевград, такава е била договорката, и над 1 млн. лв. са похарчени от общината за имота на военните. Защо последните 1,5 г. не се е случило нищо по този договор, въпросите отправете към г-н Милев /б.р. бившият зам. кмет и общински лидер на БСП/ и г-н Томов. Но целта ни сега не е да търсим вина, а да вървим напред“, заяви кметът.

Репликата на д-р Пандев „От подписването му минаха 7-8 г., но чак по време на кмета Томов започнаха да се реализират проектите по договора с МС“ предизвика шум в залата.

Диалогът между двамата прекъсна съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев: „Мислех, че дискусията ще е много по- конструктивна. По време на управлението на Томов диалогът за терена се измести към храма. През 2016 г. повечето колеги в ОбС подкрепихме идеята за храм там. По времето на Томов той бе преместен на пазара, въпреки че анкета показа, че хората предпочитат да има храм в парк „Македония”. Въпросът ми сега е защо статутът на зоната е смесено-многофункционална, което предполага и жилищно строителство, и имотът публична или частна общинска собственост е?“, попита К. Илиев.

Отговорът на Общинска администрация бе, че статутът е определен с решение на ОбС, а имотът е публична общинска собственост.

„Да напомня само, че той е незаконен“, включи се в обсъждането и Калоян Ханджийски. „Преди около година гласувахме къде да бъде храмът. Разбирам желанието да запазим този терен, но защо е нужно пак да вкарваме идеята за него, след като вече е определено къде ще се строи?“, каза той. „Идеята ни е да има възможност за изграждане на 2 храма в Благоевград.  Няма логика да противопоставяме 2 проекта, мнението за 1 храм беше натрапено от г-н Томов в обществото, но какво лошо има да съществуват възможности за два?“, натърти Кирил Илиев.

Тезата му подкрепи и кметът Илко Стоянов: „Не противопоставяме, а създаваме само още една възможност, за да не я пропуснем. Но в момента предмет на дебата е да не изгубим целия имот, в който са предвидени реализиране на съществени проекти в полза на гражданите, а когато и ул. „Промишлена“ се изгради, зоната ще е съвсем различна”.

Към същността на дискутирания въпрос – разрешаване на ПУП, насочи вниманието на колегите си и председателят на ОбС Радослав Тасков, подкрепен и от червения съветник Веселин Христов.

„Става въпрос да изгубим над 60 дка земя на Благоевград. Ако гласуваме „против”, рискуваме министерството да си вземе обратно земята и тогава какво правим – нито парк, нито храм, нито нищо. Това ли правим за Благоевград?!“, сложи точка на коментарите съветникът Евгени Бибов.

Гласуването бе поименно, искането на кмета бе подкрепено от 26 съветници, „против” гласуваха д-р Пандев, Ив. Станчев, Соня Ставрева и Лилия Мечева, а от категорично становище се въздържаха Калоян Ханджийски, Мирослав Чолев и Гергана Янчева. С решението си мнозинството даде съгласие за изработване на ПУП на терена от 62 дка на бившите казарми и нивото на средното свободно застрояване да се запази като на съществуващите сгради. Височината на застрояване може да е до 15 м, плътността до 70%, а озеленяването – минимум 20%.

Кметът Стоянов представи пред съветниците и програмата си за развитие на общината в рамките на мандата му до 2023 г. Тя е разделена в три направления – подготовка, развитие и контрол. Болшинството заложени идеи са с дългосрочна реализация, но като реалистични за осъществяване до края на мандата Илко Стоянов посочи въвеждане в експлоатация на Аквапарка, предпроектно проучване и визия за еко и фрирайд зона Картала, разширяване на парковата зона на Бачиново до парк-хотел „Бачиново” и включване на сградата на МУЦ в първите възможни проекти за енергийна ефективност. В дългосрочен план кметът Стоянов залага изграждане на до 2 общински болници, СТЕМ центрове в училищата, проектна готовност за  развиване на термални зони Зелен дол и Дъбрава, проектна готовност за изграждане на високотехнологична зона и индустриални зони край гл. път Е-79 и с. Зелен дол, и изготвяне на концепция за разделно сметосъбиране, което да облекчи такса смет.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене