Успешен летен сезон за туризма отчитат хотелиерите в Разлог и Баня

Успешен летен сезон за туризма отчитат от община Разлог. Почти двойно са се увеличили туристите за месеците юни, юли и август спрямо същия период на миналата година, а реализираните нощувки дори повече. Цифрите показват, че през трите месеца общият брой на туристите, посетили местата за настаняване в община Разлог, е 42 076, а реализираните нощувки са 129 405. През 2020 година общината е посетена от 28 248 души, които са реализирали 84 175 нощувки. Това показва, че гостите в местата за настаняване са се увеличили с 48.95%, а реализираните от тях нощувки с 53,73%. По-високият процент на реализираните нощувки е заради по-дългия престой през тази година. Хотелиери споделят, че масово туристите са наблягали на почивка от минимум пет нощувки, докато в предходни години от по-дълъг престой са се възползвали много по-малко хора.

Според хотелиерите добрите резултати са комбинация от няколко фактора – отърсване от първоначалния страх, породен от Ковид пандемията, оскъпяване на почивките в чужбина заради изискванията за писиар тест за неваксинираните лица и не на последно място – разнообразието на туристическите услуги в района и високото качество на туристическия продукт.

Електронната система ЕСТИ на Министерството на туризма показва, че най-успешен е бил месец август, което е многогодишна тенденция, предвид факта, че той е най- предпочитаният за отпуски. В цифри през юни месец община Разлог е посетена от 9455, юли от 12 828, а август от 19 793 души.

Различна е тенденцията  за хотелиерите от Баня, които споделят, че тази година се наблюдава  изравняване на посещаемостта през юли и август. Селото вече излиза няколко пъти в топ 3 на класацията за най-предпочитан СПА курорт в България, изпреварвайки дори дестинации като Сандански и Сапарева баня. Хотелиерите също са доволни

„Сезонът беше много добър. При нас специално има голямо увеличение на реализираните нощувки и прави впечатление, че юли и август се изравниха, което е нетипично. Обикновено август е най-силният месец и досега не сме имали такова изравняване. Радостното е, че интересът към Баня продължава. Има запитвания и за октомври, и за ноември, а обикновено двата месеца са много слаби. Запитванията са за уикендите, но все пак има. В предходни години запитванията бяха единици. Започнаха също и резервациите за Нова година”, каза Мария Юрганчева, чието семейство от години има семеен хотел в село Баня.

Както в Банско, така и в Баня цената на хотелиерската услуга ще се увеличи през този зимен сезон. От местния бранш споделиха, че няма как това да не се случи, предвид скока в цените, и поясниха, че увеличението ще бъде до към 20%.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене