Д-р Ангел Попов: Ваксинират се тези, които имат ваксинационна култура

В МЦ АРТРО , чийто управител е доктор Попов, досега са поставени около 10 000 дози

В началото на октомври към Медицински център АРТРО в Гоце Делчев беше разкрита Ковид зона. По този повод се обръщам към управителя на Центъра д-р Ангел Попов, специалист по ортопедия и травматология.

Д-р Попов, изминали са по-малко от две седмици от създаването на Ковид зона към МЦ АРТРО, но Вие вече имате наблюдения върху нейната работа. Бихте ли ги споделили?

Когато излезе Наредбата за създаване на Ковид зони, ние като Медицински център изявихме желание да разкрием такава зона и успяхме. На територията на област Благоевград те са само две – в Петрич и при нас.

Целта на тези зони е хора, които са с леки оплаквания и със съмнение за COVID – 19, да си направят безплатни тестове. Ако тестът е положителен, да се продължи с изследвания – снимки и т.н. При положение, че съмненията се потвърдят, се изписват безплатни лекарства и пациентите се наблюдават. Така леките случаи се извеждат извън територията на болниците. По време на миналия пик на болестта всички отиваха там – болни и здрави, всички чакаха заедно пред кабинетите и се случваше да бъдат заразявани и тези, които са отишли само със съмнение.

За малкото време от функционирането на нашата Ковид зона през нея са минали около 70 души. В зависимост от изследванията, на някои е препоръчано домашно лечение, други са изпратени в болница, а тези, чиито тестове са отрицателни, но имат здравословни проблеми, са насочени към личните лекари.

Как решавате проблема с материалната база?

За Ковид зоната обособихме специални помещения с отделен вход. Вложихме средства и в закупуване на апаратура. Имаме обещание, че впоследствие ще бъдем финансирани. Освен това подадохме искане към Министерството на здравеопазването за определена допълнителна апаратура, която също ни е обещана. Закупихме тестове.

В МЦ АРТРО се прави и ваксиниране срещу COVID – 19. Колко ваксини сте поставили досега и кои са предпочитани?

Досега само в нашия Център са поставени между 9 и 10 хиляди ваксини. Разполагаме и с 4-те, разрешени в Европейския съюз – Moderna, Pfizer, Janssen и Astra Zeneca. Масово хората предпочитат RNK ваксините Pfizer и Moderna, но напоследък има и много желаещи за Janssen, понеже е еднократна. Доста от вече ваксинираните се записват и за трета, бустерна, доза на Pfizer.

Намаляват или се увеличават желаещите да се ваксинират?

Чувствително намаляват. Докато преди имаше дни, в които поставяхме по 200 ваксини, сега те са между 15 и 20. Който е желаел, вече се е ваксинирал. Бих казал още – който има ваксинационна култура.

Какви препоръки бихте дали на хората?

Това не са само мои препоръки, а на Световната здравна организация. В момента лекарство за COVID – 19 няма. Лечението е симптоматично. Единственият шанс човек да е с по-малка възможност да се зарази или, ако това стане, да преболедува по-леко, е ваксината. Факт е, че в момента боледуват масово неваксинирани и непреболедували хора. Да, има случаи и ваксинирани да се разболяват, но изкарват съвсем леко.

Затова в страни с голям процент на ваксинирано население разхлабват мерките, а при нас е точно обратното. При това въпросът с ваксинирането в нашата страна е решен по най-демократичен начин. Всеки има възможност да избира между всички ваксини, а не да получи тази, която му се падне, както е в много страни. Освен това при нас се спазва стриктно срокът за поставяне на втората игла. От българи, живеещи в Канада, разбрахме, че там, за да има повече ваксинирани с първа доза, поставят втората чак след 4 месеца, а не на 21-я ден, както би трябвало да бъде.

Основното притеснение на тези, които не желаят да бъдат ваксинирани, е, че периодът на изпитание на ваксините е твърде кратък. Какво ще кажете по този въпрос?

С този въпрос се спекулира. Дълъг изпитателен период е имало за ваксини срещу болести, при които не е съществувала такава масовост. Освен това тогава разработките и изпитанията са правени в отделни страни. Сега е ангажиран целият свят и науката работи  много бързо, като се влагат изключително много средства. За кратко време се натрупва опит и бързо могат да се установят евентуални странични ефекти.

Доста хора вече са се срещнали с вируса. Те трябва ли да се ваксинират?

Тука има спор. Вирусът много бързо мутира и се оказва, че не във всички случаи ваксината успява да действа адекватно. Затова се налага втора доза, после бустерна доза. Можем да кажем, че този вирус не се държи логично, не е като другите, изненадва. Беше логично да изчезне през лятото, а точно тогава в някои държави имаше пик.

Конкретно на Вашия въпрос – добре е преболедувалите след определен период също да бъдат ваксинирани. Щом са преболедували, те имат някакъв имунитет. Идеята е ваксината да го засили.

Накрая – един личен въпрос. Вие ваксиниран ли сте?

Да, и преболедувал, и ваксиниран.

Юлия Баймакова – Инфомрежа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене