Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока – мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Интервю за 24 часа с председателите на Републиканци за България и КОД – Цветан Цветанов и д-р Петър Москов затова как се стигна да се включат в преизборната надпревара в коалиция „Национално обединение на десницата“ и коментар на политическата обстановка

Г-н Цветанов, г-н Москов, какви политики ви събраха в коалиция за изборите?

Събра ни дясното. Две поредни кампании КОД и Републиканци за България бяха единствените участници, които предлагаха ясни и категорични десни решения на всички проблеми пред обществото ни.

Кой кого потърси първи?

Между КОД и Републиканци за България има ясното разбиране да не влизаме в капана на споровете за това кой е първи и кой е втори, на кого принадлежи инициативата, кой е по-важният партньор и кой „води бащина дружина“. Това е капанът, който изсмукваше силата и унищожаваше във времето възможността на десницата да насочи енергията си там, където ѝ е мястото. Ние сме взели собствените си поуки от миналото и затова ми позволете да не отговоря на този въпрос.

Кои са принципите, върху които сте формирали вашето партньорство?

Десните принципи. Убедени сме, че единственият полезен и работещ за обществото политически избор е между десните и левите решения. Всякакви други линии на избор са неработещи, както се видя от последните два парламента. Обслужват единствено моментни конюнктурни интереси на политически играчи и икономическите интереси, които стоят зад тях. Имаме и конкретен пример, свързан с един от най-драматичните проблеми, които стоят пред нас – цената на газа и електричеството и свързаното с това увеличение на цените на всичко – от хляба до автомобила. Причината да ни се случва всичко това е в наложената в последното десетилетие лява политика, чиято заявена цел беше изкопаемите източници на енергия да бъдат дефицитни и скъпи, за да спрем да ги използваме. Т.е. отговорът на въпроса на всеки един от вашите читатели, бил той глава на домакинство, или предприемач или просто клиент на Топлофикация, защо ни се случва това е: защото ГЕРБ стана поводник и изпълнител на тази лява политика, а така наречената алтернатива на ГЕРБ обещава да я провежда още по-ускорено. И решението не е в технически приумици или в спорове какъв трябва да бъде размерът, с който държавата (а това значи ние, с данъците си) трябва да компенсира щетите от тази политика. Срещу лявата политика довела ни до това състояние, трябва да има силен десен отговор, който да заяви ясно, че само богато общество с  работеща икономика, а условието за това е ниски цени на енергията, може да постигне целите за чиста околна среда. И този десен отговор, който ние предлагаме да бъде консолидирана българска позиция, е мораториум върху политическия данък, наречен „въглеродни квоти“, който оскъпява всеки мегават произведена енергия със 100 евро, възобновяване на проучванията за газови находища и поставяне на дата за затваряне на въглищните ни централи през 2050 година, както направи Полша.

Вие твърдите, че сте автентичната десница – кажете според вашата координатна система как разпределяте основните партии? А къде е задкулисието?

Ние отказваме да участваме в разговора кое е автентично и кое – не. Дясното може да бъде само това, което първо не се срамува да се заяви като такова, и второ предлага десни решения. Ние правим и двете. Преценката за автентичност нека да е на вашите читатели.

Задкулисието е зад цялата ни политическа система. То е зад всяка партия. Това е причината днес всички те да се надпреварват със заклинанието „няма дясно и ляво”. Да, където няма дясно и ляво има корупция и задкулисие.

И когато заявяваш, че си борец срещу задкулисието, ти трябва да можеш да атакуваш корените му, а не отделните му проявления. А корените на българското задкулисие са в червената нишка, свързваща бившата комунистическа върхушката и репресивния ѝ апарат, която през криминалните групировки на прехода трансформира старата си политическа власт в днешно икономическо господство. И дясното решение за битката с това задкулисие е безкомпромисна лустрация. Най – големият страх на задкулисието в България през всичките тези години беше да не допусне формирането на дясно мнозинство и дясно управление. То щеше да извърши лустрация, да изкара кадрите на БКП и ДС досега с демократичната държава и това щеше да прекъсне възможността им да формират сегашното задкулисие.

Вашата кандидат-президентска двойка вече е ясна. Какво я характеризира и какво е отношението ви към останалите заявени участници в президентската надпревара?

За разлика от останалите обединители по принцип, или заявките за обединение около конкретни личности, нашата кандидат-президентска двойка има за цел да потърси обединение в обществото около ясна система от ценности. И за тях като личности, и за нас като партии това е дясната ценностна система. За разлика от ГЕРБ, които през кандидатурата на безспорно уважавания г-н Герджиков взимат завоя и влизат в модерната мъгла на „няма ляво и дясно, има някакви готини хора, които ако са почтени ще се оправим“, фигурата на г-н Горан Благоев и като житейски път и като ценностна система, и като заявени цели е ясният идеологически контрапункт на левия президент Радев. Казваме левият президент, защото резултатът от неговия мандат е успешното изпълнение на целите, които излъчилата го левица му беше поставила. А те бяха: формиране на ляво мнозинство в парламента, което се случи и връщане на БСП в управлението на държавата, което със сигурност ще се случи, ако съдим по заявките на възможните им партньори. Радев е успешният президент за целите на левицата и абсолютно проваленият президент от гледна точка на решенията на ежедневните проблеми на гражданите, и на постигането на големите външнополитически цели на България. Що се касае до кандидатурата на г-н Лозан Панов, с цялото ни уважение към позициите, които той е заявявал във времето, вече изпитваме известно отегчение политическият избор на част от българите, сред които са и много наши приятели, да бъде функция от неговото кариерно развитие.

В последните два парламента обстановката бе крайно обтегната, дневният ред бе изпълнен със скандали. Каква е вашата формула за работещо управление?

Работещо управление, означава управление, което дава решения на проблемите на хората. Това са – увеличаваща се бедност, растящи цени, потиснато социално самочувствие на българите, наранено национално самочувствие. Всички тези проблеми имат едни единствени верни решения и това са десните решения. Десните решения в управлението на държавата създават свободната икономика, повишават производството и вдигат доходите на хората. Левите решения убиват свободата и конкуренцията в икономиката, свалят доходите на хората и облагодетелстват корумпирани малцинства.

С кого виждате възможен разговор, ако влезете в 47-ото НС?

Ние имаме коренно различен подход. Това което виждате досега е заявка на някакви хора с кого не могат и с кого могат. След като са дали тази „принципна“ заявка започват да се чудят могат ли наистина да направят нещо заедно, с тези с които са казали, че могат. Нашият подход е различен. Ние имаме ясни позиции, разписани в политическата ни декларация и конкретни решения, които произтичат от тях. Това са десните позиции и десните решения. Можем да работим с всеки един, който приеме да бъде част от изпълнението им. Това е и част от отговора ни към хората, които питат „Защо КОД прави този политически съюз с партията на г-н Цветанов“ или обратното „Защо Републиканци за България тръгнаха към този съюз с партията на г-н Москов?“. Истинският въпрос е не защо Москов и Цветанов тръгват заедно, а защо останалите политици, наричащи себе си под сурдинка десни, отказват да застанат зад ясна платформа, свързана с десни решения, безкомпромисна лустрация и силна държавност. Защо са готови на съюз с лявото? Заради близката перспектива за власт или заради ясното разбиране, че искат и трябва да защитават леви политики?

Кои са първите задачи, с които трябва да се заеме новият парламент?

Формиране на ясно политическо мнозинство, което да даде бърз и категоричен отговор на левите утопии от последните два парламента и да даде големите решения на икономическата и здравната криза, която ни залива. За нас това може да бъде единствено десноцентристко мнозинство, което да ни върне към нормалността.

 Ще дадете ли прогноза за изборите за парламент и президент?

Прогнози дават социолозите. Нашата цел е формиране на идеологически ясно и политически силно дясно мнозинство, което най-накрая да даде решения на проблемите пред обществото ни, които никой не намира сили да адресира в последните 20 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене