Connect with us

Новини

Как един британец и жена му успяха да стигнат за сватбата на дъщеря си в Гоце Делчев

Published

on

Седяхме там и не смеехме да говорим. Големият мъж в униформа не показа нищо с изражението или поведението си. Той внимателно прегледа документите. Сърцата ни забързаха, но времето сякаш спря. Жена ми на задната седалка странно мълчеше. Чух само дишането й. Джордж, нашият шофьор също не трепна – може би това беше българското в него. Горещината и напрежението бяха непоносими. Всички се втренчихме в дървената бариера само на метър пред нас. Ако със сила на волята можехме да го накараме да се махне от пътя ни – той би бил на практика в орбита.

По време на лятното блокиране всеки ден имаше съобщения за ограничения за пътуване. Държавите променяха цветовете за разпространение на вируса между зелено, жълто и кехлибарено по-често от светофарите на пътя. Или не можете да пътувате до там, или бихте могли, но след това да не пътувате обратно у дома. Разумните хора взеха разумно решение да останат във Великобритания.

Ние не го направихме. Имахме сватба да празнуваме. Или по -точно, сватба, която да празнуваме отново. Сватбата на дъщеря ни на 3 юли беше прекрасен и запомнящ се ден. Първоначалната дата беше година по-рано, но броят на гостите би бил ограничен до шепа. Неохотно беше отложена.

Денят на свободата, когато всички ограничения за пътуване трябваше да бъдат премахнати, беше планиран за 21 юни. Всичко изглеждаше добре, докато не се отложи сватбата. Страхът беше, че сватбените гости ще останат ограничени до 30, но правителството реши да отмени това точно преди сватбата. Четирима от семейството на Джордж направиха тестове за Covid, долетяха от България, отново направиха тестове и бяха изолирани за 5 дни в Лафборо. И така осемдесетте семейства и приятели отпразнувахме сватбата на Хана и Джордж в прекрасна селска къща в Лестършир. Носехме маски, но можехме да танцуваме навън. Това беше английската сватба.

Българският празник беше планиран за три седмици по-късно в малко градче, наречено Гоце Делчев в южната част на страната. Мястото на сватбата беше наето и бяха поканени 65 гости. Нямаше ограничения за броя, а България беше в кехлибарената зона. В сравнение с британските разправии, това щеше да е парче торта Гараш.

Бяхме дали на човека нашите паспорти, нашите ваксинационни сертификати, нашите отрицателни резултати от PCR теста, дори нашите сертификати за тестове за владеене на велосипед. Той измърмори нещо на български. Трябваше му още един документ. Джордж прерови всеки лист хартия, който намери. Обади се на леля си по телефона. Българският е напълно неразбираем за необученото английско ухо, но личеше, че не се чувства добре. Сърцата ни леко потръпнаха. Но след това беше намерил някакъв документ в жабката и го предаде. И все още нямаше изражение или признаци от официалното лице. Може би българите са точно такива. Бяхме резервирали полетите си за Гърция още през май, с намерението да стигнем до Гоце Делчев. Избрахме easyJet от Лутън, само за да сменим изходящия полет за полет от Гетуик. Имам златно правило – винаги кацайте там, където е колата ви. И така, разбрах, че можем да шофираме до Лутън, да вземем влака за Гетуик и да вземем колата си от Лутън, когато кацнем там. След това изходящият полет беше отменен, така че ние резервирахме и двата полета от Станстед с Ryanair и успешно получихме възстановяване на първоначалните ни полети. Още разправии и формалности, но бяхме доволни от себе си. Щяхме да летим до Солун, да прекараме няколко дни там и след това да преминем през границата до Гоце Делчев за сватбеното тържество № 2. След това да се приберем в обратната посока.

България беше в кехлибарения списък на Обединеното кралство – така че бяхме готови да преживеем изолация, когато се върнем у дома. Малка цена за прекрасната перспектива за пълноценен български сватбен празник. Въпреки че делта вариантът се разпространява в Обединеното кралство, процентът на Covid в България е нисък. Всичко беше добре. Всъщност нещата станаха още по-добри, когато нашето правителство обяви, че България ще стане зелена от 19 юли.

Какво би могло да се обърка?

На 11 юли в България се проведоха предсрочни общи избори и бе избрано ново правителство – партията „Има такъв народ“, ръководена от музиканта и телевизионен водещ Слави Трифонов. На 19 юли новият здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че Великобритания се добавя към червения списък на България. Няма да бъдат допускани британци в България. Хиляди туристи, които бяха резервирали да летят до източните плажове, трябваше да отменят полетите си. България беше зелена за нас, но Великобритания беше червена за тях. Нямаше да ходим на партито…..

Практически вряхме в колата. Както Джордж се стараеше да обясни, тя не беше от същия клас като автомобила под наем, който бяхме карали. Това беше прекрасна яркосиня климатизирана Toyota Yaris. Колата, в която бяхме сега, нямаше климатик и въздух. Таблото се държеше с изолационна лента. Прозорецът от страната на пътника беше залепен. Нямаше кислород. Не че имаше значение, тъй като в ​​колата не се дишаше.

Ако бяхме резервирали полети до София, щяхме да можем да си върнем парите. Гърция все още приемаше британски туристи, така че нямаше начин да получим възстановяване на сумата. Никога не сме били в Солун и две години не сме имали подходяща почивка. Така че все пак решихме да отидем.

Джордж и Хана вече бяха на медения си месец на гръцките острови. Българин със съпругата си няма да има проблем да се върне в България, така че присъствието им на собственото им сватбено тържество беше сигурно.

Джордж говореше със семейството си. Обсъждаше се една луда идея. Може ли по някакъв начин да бъдем пренесени през границата? Сега бяхме родители на жена, която беше омъжена за българин. Проверихме дребния шрифт. Ще бъдат допуснати близки роднини на българи – но това бяха съпрузи и деца на местни българи. Бяхме отстранени на две крачки от целта.

Може би бихме могли да влезем, защото пътувахме от Гърция, а не от Великобритания? Още един хубав опит. Трябваше да сме в Гърция поне месец, за да ни бъде позволено. Жена ми беше убедена, че правилната сума левове ще убеди един не толкова скрупулен граничар да си затвори очите. Въпросът беше само колко. Това ме притесни, тъй като бях убеден, че тя ще плати почти всичко, за да бъде там. Въпреки факта, че парите могат да говорят, Джордж не ни съветваше за това. Не искахме да влизаме в България, само за да прекараме посещението си в бивша комунистическа полицейска килия.

Най-добрата й идея беше и двамата да се скрием в багажника. Гений. Защо някой би проверявал? И ако го направеха, можехме просто да се преструваме, че играем игра или нещо подобно. Колкото и да обичам жена си, имам дълбок страх от затворени пространства, от които не мога да избягам. Иначе щях да съм за. Сега тя беше на ред. Със сигурност бихме могли да открием скалиста пътека през планините, далеч от погледа на всички служители, под наметалото на тъмнината. Тя можеше да си представя, че е Джули Андрюс, но аз не съм Кристофър Плъмър.

Любимият ми вариант беше просто да счупя бариерата – и аз бях гледал твърде много филми…. Беше хубаво шофиране отвъд Солун – покрай няколко големи езера, галени от Егейско море и криволичещи през планините. Около 3 часа в нашата чисто нова Toyota Yaris хибрид. Така че нямахме толкова много за губене. Карахме до границата, стискаме палци и всичко друго и разчитахме на тезата: „Аз съм британец и не разбирам какво ми казвате“. …. Това не беше толкова план, колкото крайна мярка, хит и надежда. Бяхме прекарали голяма част от нашите няколко дни в Гърция, опитвайки се да резервираме кола под наем, с която да можем да влезем в България, когато осъзнахме, че това е невъзможно, изглежда имаше национален недостиг на коли под наем. Паркирахме в Като Неврокопи, тихо село на 12 км южно от гръцко-българската граница и изчакахме Джордж. Паркирахме наетия Yaris възможно най-дискретно встрани от пътя – като се има предвид, че той беше ярко син и най-новата кола в селото…. И се качихме в колата на Джордж за двупосочното ни пътуване до българската граница.

Бяхме почти на българския граничен контрол. Джордж загадъчно обясни, че леля му е препоръчала да преминем през лентата за камиони, а не една от тези за коли. Нямаше опашка. Спряхме се на бариерата, предадохме всички документи и зачакахме. Вероятно бяха само минути, но продължиха безкрайно. Накрая мъжът върна купчината документи на Джордж и каза още нещо неразбираемо. Той дори не погледна в колата, за да види кой е вътре или да провери дали приличаме на паспортите си.

Джордж сложи ръка на скоростния лост. Напред или назад? Загледахме се в бариерата. Малката дървена бариера започна да се издига. И преминахме триумфално.

Лелята на Джордж ни чакаше от българска страна. Не я бяхме виждали от английската сватба. Разбира се, ограниченията на Covid, здравият разум и медицинските съвети означават, че можем само да търкаме лакти за поздрав. Така че, разбира се, не я прегърнахме много силно, смеейки се и обменяйки думи на езици, които никой от нас не разбираше. Тя се качи на задната седалка и се потеглихме за Гоце Делчев. Хотелът вече беше украсен. Настанихме се в нашата прекрасна стая. Джордж ни закара да се срещнем с майка му, баба му и брат му. Отново, без прегръдки, честно. И по – късно открихме, че Хана си прави ноктите и косата, а денят завърши с голяма семейна вечеря.

Хана и Георги на сватбата си в Гоце Делчев, в комплекс Барото

Сватбеното тържество беше невероятно. Вкусна храна, прекрасни певци, блестящ цигулар, някои традиционни български брачни ритуали и много танци до ранни зори. По време на престоя ни също прекарахме прекрасен следобед в комплекс с открит басейн и натрупах малко български тен. Прекрасна страна е. И никъде няма британци.

Послепис

Както ни обясни Джордж, в България хората си правят услуги един на друг. Сватбеното тържество беше конкретен пример – всички певци, цигулари и мястото, бяха свързани с такива услуги. Направени и получени взаимни услуги. Това е тяхната валута – действия на любов и щедрост, които през целия живот и приятелство са в полза на всички.

Може би е уместно да споменем накрая едно странно съвпадение. Оказа се, че един от роднините на Джордж е съученик с началника на българския граничен пункт, този, през който семейството на Джордж ни беше препоръчало да минем.

Но се случи, че мъжът беше на почивка през тази седмица, така че няма начин да е нарушил правилата, за да ни пусне, като голяма услуга. Искам да кажа, той трябваше да остави конкретни инструкции на някой от граничните служители, а ние трябваше да преминем през тази конкретна лента. Предполагам, че ако това наистина се беше случило – полицаят щеше да знае кой е в колата и едва ли щеше да си направи труда да провери. Това са просто луди спекулации, но не би ли станала страхотна история?

Превод от unwrapping.blog

Новини

Локдаун в Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Разлог, Белица, Хаджидимово, Кресна и Струмяни!

Published

on

В училищата в 9 общини в област Благоевград, където регистрираната заболеваемост от коронавирус е между 500 и 750 на 100 000 души, от утре се въвежда ротационен принцип на обучение и присъствените занятия се намаляват наполовина. Това са общините Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Разлог, Белица, Хаджидимово, Кресна и Струмяни.

От Регионалното управление на образованието са информирали Министерството на образованието и очакват официална заповед, но имат принципно съгласие и вече е изготвен график, каза за Радио Благоевград началникът на Управлението Ивайло Златанов.

От утре в тези 9 общини учениците от 1, 5, 7 и 8, 10 и 12 клас ще се обучават присъствено, а учениците от 2, 3, 4, 6, 9 и 11 клас ще се обучават в електронна среда от разстояние. Този график е в сила за срок от една седмица – до следващата сряда. Това каза за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление Ивайло Златанов.

Той увери, че въпреки късния час, е уведомил всички директори на училища в съответните общини и родителите на учениците.

Continue Reading

Новини

Кабинетът одобри над 5 млн. лева за развитие на образованието

Published

on

Общините ще получат 5 288 076 лева за дейности по пет национални програми за развитие на образованието през 2021 г.

Правителството отпусна 3 499 319 лева по Националната програма „Без свободен час”. От тях 2 484 799 лева са за учители, които заместват свои колеги в периода от 1 ноември 2020 г. до 30 юни 2021 г. За един учебен/астрономически час се възстановяват до 10,50 лв. за учител, който замества в населеното място по настоящия му адрес, и до 12,50 лв. – в извън населеното място.

167 200 лева се предоставят на педагогически специалисти, които работят вместо свои колеги в трета и четвърта подготвителна група, както и в смесени групи, в които пет и шестгодишните деца са повече от половината от състава на групата. Останалите 847 320 лева са предвидени за консумативи (интернет) за учителите при онлайн обучение.

По Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ се отпускат 1 198 015 лева. Средствата се разпределят сред 204 училища за подготовка на ученици за участия в олимпиади. Допълнителните занятия ще засилят интереса на децата към национални и международни олимпиади и състезания.

Кабинетът одобри 307 433 лева по Националната програма „Заедно в грижата за всеки ученик”. От тях 189 708 лева са за проследяване на личните постижения на учениците чрез създаване на индивидуално портфолио, съдържащо информация за успеха на детето по всички учебни предмети. Тази дейност се изпълнява от начални учители, за което те получават допълнително възнаграждение.

Над 23 400 лева се предоставят на 53 училища за екипна работа между учители от детски градини и начален етап на основното образование. Други 94 293 лева са за съвместна работа между педагози от начален и прогимназиален етап. Дейностите улесняват прехода на учениците между отделните етапи и създават партньорства и мрежи между училищата.

По Национална програма „Заедно за всяко дете” се отделят 86 570 лева. Средствата се за 13 детски градини и 26 училища. Те ще се използват за финансиране на дейности на екипите за обхват. Планирани са срещи с родители и другите членове на семействата за привличане и ангажиране на всички заинтересовани страни с цел обхващане и задържане на децата и учениците в системата на образованието.

70 училища ще получат 196 739 лева по Национална програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“. Ученици ще разработват проекти, свързани с изследване на историческото минало на българската армия, създаване на кът в училището, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Целта е да се засили интересът на учениците към историята и постиженията на българската армия, както и да се изградят училищни традиции, свързани с патриотичното възпитание.

Continue Reading

Новини

Блокират живота със зелен сертификат

Published

on

От четвъртък животът в държавата спира. При изключително ниския процент на ваксинирани у нас, на повечето места в страната ще може да се влиза само със зелен сертификат, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. “Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа”, заяви той и уточни, че това било “становището на експертите”.

“Труд” обаче се допита до здравни специалисти, които нарекоха решението “тотално безсилие за справяне с пандемията от страна на служебния кабинет на Румен Радев“.

Вчера се разбра, че реално се въвежда локдаун за всички, които нямат “зелен сертификат”, от 00 ч. в сряда срещу четвъртък. Тогава за цялата страна влизат в сила нови мерки, според които всички дейности на закрито ще могат да се извършват, само ако имаме официалния документ за това, че сме ваксинирани, преболедували или имаме отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. или антигенен тест до 48 ч.

Така вече в заведение, кино, театър, фитнес, хотел, магазин над 300 кв. м, молове, включително и в университет, ще може да се влиза само при наличие на сертификат. Остава възможността да се ходи свободно в аптеките, банките, хранителните магазини, поясни министър Кацаров.

За училищата решението да преминават на дистанционно обучение, ако заболеваемостта е над 750 души на 100 000, е на общините. При заболеваемост между 500 и 750 ще се минава на ротация, като една седмица ще присъстват 50% от паралелките, а след това – другата половина. Точният срок ще зависи от заповед на просветния министър. Това означава, че в София училищата трябва да минават на обучение от разстояние в електронна среда чрез ротация още от четвъртък.

При заболеваемост между 250 и 500 на ротация ще се минава при отсъствие на 20% от учениците или 30% от паралелките са под карантина. За всички ученици от 5-и клас нагоре и за учителите маските и в клас стават задължителни. В същото време ваксинацията за лекари и социални работници става почти задължителна, учителите обаче отпаднаха като група, която трябва да има “зелен сертификат”, за да работи. Извънкласни дейности за децbа под 12-годишна възраст ще могат да се провеждат при ограничение от 5 човека в помещение и носене на маски.

По думите на Стойчо Кацаров всички други изисквания отпадат, ако има “зелен сертификат”. Засега в публичния транспорт не се въвежда документът, както и за администрациите, които работят с граждани.

Антигенните тестове ще се предоставят безплатно на лабораториите от РЗИ-тата, те могат да вземат такса за пробовземане, посочиха още от здравното министерство вчера относно възможността “зелените сертификати” да се издават и за този тип тестове вече.

Освен това се мисли върху това да се удължи срокът на сертификата при проболедуване на 12 месеца, в момента той е 6 месеца. Срокът на документа за ваксинирани е 1 година.

“Ако въведените от утре мерки, не дадат резултат, ако не може да постигнем задържане и броя на случаите, ако си стигне до недостиг на болнични легла, единствената последна мярка остава национален локдаун. Мерките ще продължат дотогава, докогато дадат добри резултати”, заяви още Кацаров.

По думите му тестовете за антитела не били достоверни, не били сигурен показател, за да бъдат приети и да са гаранция, че човек се е срещал с вируса.

Контролът

Пращат БАБХ и Инспекцията по труда на проверки

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните предстои да започнат проверки в заведенията дали се спазват въведените противоепидемични мерки.

Инспекцията по труда пък ще проверява работодателите дали спазват настоящата заповед. МВР и общините също трябва да оказват контрол.

Лицата, които осъществяват контрол също трябва да са със зелен сертификат. Засилен контрол ще има върху лабораториите и обектите, издаващи сертификати, заявиха от здравното ведомство.

Какво представлява зеления (цифровият) COVID сертификат на ЕС?

Зеленият (цифровият)COVID сертификат на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице

– е ваксинирано срещу COVID-19

– е получило отрицателен резултат на тест

– е преболедувало COVID-19

Как гражданите могат да получат своите сертификати?

За издаването на сертификата отговарят националните органи. Например той може да бъде издаван от центрове за извършване на тестове, здравни органи или направо чрез портал за електронно здравеопазване.

Зелен сертификат в България се получава от личните лекари, от ваксинационните центрове или през сайта his.bg.

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат сертификата на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата.

Какви данни са включени в сертификата? В безопасност ли са данните?

Цифровият COVID сертификат на ЕС съдържа необходимата основна информация като име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/теста/преболедуването, както и уникален идентификатор. Тези данни остават в сертификата, като не се съхраняват или запазват, когато сертификатът се проверява в друга страна от ЕС.

Напълно ваксинираните лица с цифров COVID сертификат на ЕС следва да бъдат освободени от свързани с пътуване тестове или карантина 14 дни след получаване на последната доза. Това трябва да важи и за преболедувалите лица, които са получили една доза от 2-дозова ваксина.

Преболедувалите лица, които имат цифров COVID сертификат на ЕС, следва да бъдат освободени от свързани с пътуване тестове или карантина за първите 180 дни след положителен PCR тест.

Лицата с цифров COVID сертификат на ЕС следва да бъдат освободени от евентуални изисквания за карантина: 72 часа за PCR тестове и, когато дадена държава членка ги приема, 48 часа за бързи антигенни тестове.

По данни на НЦЗПБ към 19 октомври

Само две области са извън червената зона

10,79% от постъпилите в болница са ваксинирани

4 979 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 1 800 от тях са установени с PCR, а 3 179 – с бързи антигенни тестове. 26 области в цялата страна са с висока заболеваемост, а 10 от регионите са в тъмночервената зона, показва справката на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

84,23 процента от новите случаи са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал – COVID-19.

В София град регистрираните случаи са 1451, в Пловдив – 456, в Монтана – 243, във Варна – 240, в Благоевград – 204 и др. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 1 251, от които 10,79 процента са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.

Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 2 634 699. От тях 6 201 са приложени през последното денонощие.

През изминалите 24 часа са регистрирани 65 нови случая при лекари и медицински персонал.

Източник:Труд

Continue Reading

Новини

Кметът на Благоевград: Заповедта на Кацаров е един административен хаос

Published

on

„Заповедта на министъра на здравеопазването е един административен хаос и ние сме изправени пред проблем. Какво означава Домове за възрастни хора – тези над 18 г. или стар хора – в пенсионна възраст? Ваксинацията там е изключително ниска. Ние може от утре да осигурим финансирането на тестовете, но ако не желаят да си правят тестове? Да му мисли министърът.“ Това коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов, който днес събра Общинският кризисен във връзка със заповедта на здравния министър, която влиза в сила у нас от полунощ.

Стоянов е категоричен, че всяка институция трябва да си поеме отговорността, а когато се прави нещо, то да е премислено и съгласувано, като допълни, че дори и кметовете били изпаднали в ситуацията както цялото общество. „Получаваме една заповед и започваме да я тълкуваме“, каза Стоянов.

Той съобщи, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа“, категоричен е кметът на общината. „Добрата новина в цялата ситуация е, че капацитетът на болниците е запълнен, но още не е препълнен. Лекарите са единствените, на които разчитаме, ако не ги затрудни някоя институция. Какво ще стане с медицинския персонал, ако не искат да се ваксинират?“, коментира Стоянов.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ