Connect with us

Новини

Пандемията разчупи статуквото на големите градове и вече се наемат хора от цяла България

Published

on

Ако преди местоположението на кандидата можеше да се окаже ключово при подбора, то сега то е от изключително малко значение, казва Владимир Симеонов, Business Operations Director в Proxiad

Владимир Симеонов e с неврокопски корени.

Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Промените и тенденциите на ИТ пазара на труда пред Economy.bg коментира Владимир Симеонов, Business Operations Director в Proxiad.

До голяма степен можем да кажем, че пазарът на труда вече е променен. Какво бихме видели, ако се върнем една година назад? Несигурност от страна на бизнесите, дори страх. Изключително много неща се промениха за краткия период от началото на Covid-19 кризата. 2020 беше тежка година, а 2021, особено в началото, също не доведе до връщане на така наречената „нормалност”.

В последните месеци на годината със сигурност можем да твърдим, че  пандемията не само показа на компаниите, че трябва да са по-гъвкави и отворени за възприемане на нови технологии и начини на работа, но и че всяко забавяне би им коствало много. От своя страна пък, кандидатите започнаха да търсят друг тип придобивки, по-адаптивни и сигурни работодатели и дистанционен процес по наемане.

Тази „революция” неизбежно щеше да се случи след няколко години, но в резултат от пандемията беше поставена на дневен ред, а компаниите бяха длъжни да реагират по най-бързия и добър начин. Макар че тези дългоочаквани промени подпомогнаха да се намалят голяма част от бюрократичните пречки, а бизнесът и предприемачите разбраха, че могат да погледнат отвъд традиционните подходи, в началото не всички се адаптираха така добре.

Имаше компании, които не преминаха успешно през ситуацията, и това доведе до липса на доверие от страна на техните служители. Като резултат от масови съкращения и намаляло чувство за сигурност, изключително много професионалисти започнаха да търсят нещо по-различно.

Не е случайно и изключително високото ниво на преквалификация, особено от засегнатите сектори. Това показва желанието на хората да се развиват и търсят по-голяма сигурност.  В началото хората бяха по-плахи при смяна на работата, тъй като това винаги води до някакъв вид несигурност, но с времето стана по-лесно да се ориентираш кои компании са коректни и приемат своите хора като приоритет. Съвсем очаквано, прескачането от една организация в друга също видя своя залез, тъй като освен хората, и компаниите станаха по-предпазливи в избора си.

Няма как да говорим за промените в пазара на труда, без да отбележим предлагането на гъвкави условия за работа като основен фактор, който кандидатите търсят, когато проучват потенциални работодатели. Времето на придобивки като карти за спорт или сплотяващи тиймбилдинги отмина, а дистанционната работа се превърна в нещо нормално и изключително търсено. От своя страна, това даде огромна възможност да се разчупи статуквото на големите областни градове и да се наемат хора от цяла България, нещо, което отчитам като изключително положителна тенденция. Ако преди местоположението на кандидата можеше да се окаже ключово при подбора, то сега то е от изключително малко значение и все повече нови лица навлизат в секторите, в които има глад за кадри.

С  възможността за дистанционна работа дойдоха и други въпроси, които преди не бяха от такъв интерес за кандидатите, например какви придобивки и дигитални инструменти предлага компанията, за да улесни работата от вкъщи и да помогне на своите служители да се чувстват удобно, където и да са. Наложи се бизнесите да преосмислят и начините, по които могат да ангажират служителите си и да създадат качествени и сплотени екипи, когато нямат контакта, който офисът предлага.

За да обобщя, цялата ситуация показа огромни пропуски в много силни сектори, но и отвори очите за нови възможности в управлението. Някои организации загубиха от „блясъка” си, а други се откроиха като предпочитани – заради правилни решения по време на криза, устойчив мениджмънт и най-важното – отношение към всеки служител.

Новини

Кметът на Благоевград: Заповедта на Кацаров е един административен хаос

Published

on

„Заповедта на министъра на здравеопазването е един административен хаос и ние сме изправени пред проблем. Какво означава Домове за възрастни хора – тези над 18 г. или стар хора – в пенсионна възраст? Ваксинацията там е изключително ниска. Ние може от утре да осигурим финансирането на тестовете, но ако не желаят да си правят тестове? Да му мисли министърът.“ Това коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов, който днес събра Общинският кризисен във връзка със заповедта на здравния министър, която влиза в сила у нас от полунощ.

Стоянов е категоричен, че всяка институция трябва да си поеме отговорността, а когато се прави нещо, то да е премислено и съгласувано, като допълни, че дори и кметовете били изпаднали в ситуацията както цялото общество. „Получаваме една заповед и започваме да я тълкуваме“, каза Стоянов.

Той съобщи, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа“, категоричен е кметът на общината. „Добрата новина в цялата ситуация е, че капацитетът на болниците е запълнен, но още не е препълнен. Лекарите са единствените, на които разчитаме, ако не ги затрудни някоя институция. Какво ще стане с медицинския персонал, ако не искат да се ваксинират?“, коментира Стоянов.

Continue Reading

БСП

ИБ на БСП: Решението за „зелен сертификат“ е неработещо. Кацаров не се справя, да подаде оставка

Published

on

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка.

Continue Reading

Анализи и Коментари

В търсене на истината! Веселин Камбуров: Има какво да учим от миналото!

Published

on

Уникална снимка! Един от най- големите предприемачи от региона, не се свени и публикува снимка с книгата – История на БКП в Благоевградския край. Зоркото око на Топ Преса улови ексклузивния кадър и помоли Г-н Веселин Камбуров за коментар. “Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето… “ цитира бизнесменът и допълни: “ Когато отричаш нещо, за което са си дали живота хиляди хора, значи си пълен глупак. Когато бъдещето не предлага решение, когато настоящето дава разделение… миналото ще даде соасение.”добави

Continue Reading

Новини

Учениците в Благоевград ще се обучават онлайн за седмица

Published

on

Директорите на учебните заведения следва да създадат необходимата организация

Учениците от общините Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Белица  и Хаджидимово ще се обучават в електронна среда.

Мярката ще важи за седмица и ще се отнася за учениците от 2, 3, 4, 6, 9 и 11 клас.

За тези общини, по данни на РЗИ – Благоевград, заболяемоста е в диапазона от 500 – 750 на 100 000.

Директорите на учебните заведения следва да създадат необходимата организация за ефективно обучение на учениците.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ