Connect with us

Таблоид

Страх лозе пази: Пенсионерите от Пиринско се презапасяват с храни

Published

on

Пенсионерите от Благоевградска област масово ползват допълнителните пари изплатени към пенсиите за презапасяване с хранителни продукти.

„Купуваме брашно, захар, олио, ориз, тоалетна хартия  и други трайни стоки , защото ни е страх от повишението на цените. Рязко се покачват, всяка седмица има повишение ,а   магазинерите казват, че и още ще поскъпват. Затова се запасяваме, та да изкараме зимата. Годините и времето ни е научило да оцеляваме при кризи, разказа 78-годишната баба Надежда, която заварваме с претоварена количка в квартален магазин. Жената купува и 10 килограма извара, за която казва, че ще затвори в буркани. Пенсионерите се ядосват и на цената на хляба, защото хем върви нагоре, хем е некачествен, според тях. Заводският хляб е най-евтин в Благоевград и той се продава за 1,40 лв. Бабите обаче заявяват, че ако поскъпне самуна, ще правят питки, затова и пазаруват брашно.

Възрастните в Благоевград отдавна са спрели да пазаруват прясно мляко от търговската мрежа поради високите цени.  В града отново се появиха уличните млекари, които продават домашно прясно мляко за левче литъра. Пенсионерите приготвят от него кисело мляко, домашно сирене и кашкавал. С тези пенсии нямаме изход, върнахме се с години назад, жали се баба Надежда.

Вълната на презапасяване се оказа масова и в други градове в региона. Хората влагат допълнителните пари в продукти , за да преживеят зимата. Притесняват се и за цената на електрическата енергия, защото повечето се отопляват  с радиатори. Някои получават енергийни помощи заради бедност, но други нямат никакви добавки за топлото. Хората очакват от политиците решения и по този проблем.

Международни

Пише ни един щастлив тъст от Великобритания

Published

on

… Hello – I am the father of the bride who wrote this story. It is good to see it reported in your newspaper. We very much enjoyed our stay in your beautiful town, and particularly the fabulous wedding celebration.

David Bottomley…

Здравейте – аз съм бащата на булката, който написа тази история. Хубаво е, че я виждаме във вашия вестник. Много се насладихме на престоя си във вашия красив град и особено на страхотното сватбено тържество.

Този коментар в сайта на Топ Преса е от Дейвид Ботъмли по повод статията „Как един британец и жена му успяха да стигнат за сватбата на дъщеря си в Гоце Делчев“ – история разказана с много любов и с невероятно чувство за хумор, която преведохме за нашите читатели с удоволствие.

Екипът ни желае на ХАНА и ГЕОРГИ и техните близки много здраве, обич и още щастливи срещи!

Continue Reading

Таблоид

Преминават ли училищата в община Хаджидимово към онлайн обучение?

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага в училищата в девет общини – Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Разлог, Белица, Хаджидимово, Кресна и Струмяни да бъдат преустановени присъствените учебни занятия на 50 процента от паралелките и да се въведе ротационен принцип.

В писмо до началника на РУО Ивайло Златанов д-р Калоянов посочва, че в изброените общини регистрираната заболяемост от Ковид – 19 е между 500 и 750 на 100 000 население, поради което се предлага ротационното обучение.

От Регионалното управление на образованието са информирали Министерството на образованието и се очаква заповед за организацията на самия учебен процес.

Continue Reading

Таблоид

Опашка от желаещи да се ваксинират пред РЗИ-Благоевград

Published

on

Опашка от хора, които желаят да се ваксинират, има пред имунизационния кабинет на РЗИ-Благоевград днес. Това каза за Радио Благоевград д-р Екатерина Митова. Само до 14 часа днес са минали над 100 човека, уточни д-р Митова. За сравнение, през предишните дни за ден преминават най-много по 30-40 души. „Между 15 септември – 15 октомври в най-добрия вариант се движат до 50 човека“, каза д-р Митова.

Работното време на кабинета за ваксинация в делничните дни ще бъде от 9 до 17 часа. Ще се уточни и какво да бъде работното време през уикенда.

Засега ваксини има, но ще бъдат поръчани и още дози.

Според нея засиления интерес е заради въвеждането на „зеления сертификат“от утре./снимка – архив/

Continue Reading

Таблоид

Учениците в две общини на Пиринско минават на онлайн обучение?

Published

on

До края на деня се очаква решение за преминаването към онлайн обучение на учениците в общините Сандански и Петрич. Все още от Регионална здравна инспекция-Благоевград изчисляват 14-дневната заболеваемост, за да направят официална препоръка до Регионалното управление на образованието. От РУО ще уведомят образователния министър, който трябва да издаде съответната заповед.

Засега данните сочат, че в двете южни общини има по 880 болни от ковид на 100 000 души население. Това означава, че там ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията се разглежда по общини, а не по области, съгласно новата заповед на здравния министър.

В същото време стана ясно, че в общините Благоевград, Симитли, Белица и Кресна най-вероятно ще се преустановяват присъствените занятия на 50% от паралелките, тъй като 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Така училищата в тях ще редуват паралелките – половината ще учат в електронна среда, а другата половина – присъствено.

Друга причина за преустановяване на присъствените занятия на 50% от паралелките е, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, но ако има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал трябва да носят маски по време на престоя в училище.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ