Д-р Цв. Иванова: „Делта” варианта заразява всички в семейството, даже и ваксинираните, пикът на четвъртата вълна още не е настъпил

Скок на новозаразените с Ковид-19 в Пиринско – за едно денонощие достигнаха 170. Най-много са регистрирани в Благоевград – 44, следват Петрич – 20,  по 10 в Сандански и Разлог, 6 в Гоце Делчев и в останалите населени места по 2-3, а в повечето и по 1 случай. 57 са положителните тестове за последните два дни, които са установени в микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград.

„Част от хората, които идват, искат да се изследват, тъй като са притеснени, че са се срещали с лице, за което са разбрали, че е с Ковид-19. Първоначалният им тест е негативен, тъй като правят PCR теста си много скоро след контакта със заразения и вирусът още не се е развил. Повторният им тест след това се оказва положителен. Има и друга група хора, които не се изследват навреме, чакат до последно, докато не се влошат. Инкубационният период на този „Делта” вариант е много по-кратък. Характерното за него е, че един човек, като се разболее, всички в семейството се разболяват. Дори и ваксинирани, които успяват да блокират вируса за 3-4 дни и след това се заразяват.  Имам такъв случай от днес. Важно е да се отбележи, че ваксинираните все пак преболедуват по-леко. Според мен пикът на четвъртата вълна все още не е настъпил. Очаквам това да се случи другата и даже по другата седмица”, прогнозира вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

Ангел Тонгов

Остава сложна и ситуацията в болниците, които са пълни с пациенти с ковидни пневмонии. В МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев вече се приемат болни и във вътрешно отделение. Към вчерашна дата хоспитализираните там са 54, съобщи за „Струма“ зам. управителят на болницата д-р Ангел Тонгов. „С пневмонии, причинени вследствие на коронавирусна инфекция, имахме две деца – на 12 и 17 години, които много бързо се повлияха от лечението”, добави д-р Тонгов.

На фона на разрастващата се зараза продължават проверките за спазване на противоепидемичните мерки в Благоевградска област. През изминалата седмица са проверени 151 заведения за обществено хранене, 84 търговски обекта, 23 нощни заведения, 44 обекта с обществено предназначение и са издадени 4 предписания от РЗИ.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене