Проф. Рачев обяви изненадващо къде много скоро ще вали сняг и кога идва циганското лято!

Топлото време за октомври обикновено ни изненадва приятно около и след Димитровден, каза климатологът

Проф. Рачев обяви изненадващо къде много скоро ще вали сняг и кога идва циганското лято!

Циганското лято ще ни зарадва с 20 градуса. Топлото време за октомври обикновено ни изненадва приятно около и след Димитровден, отбеляза пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Това е период на слънчево и сравнително топло време между 11 часа на обяд и 14:00 следобед. Когато има циганско лято, сутрин може да има слаби мъгли, по обедно време температурите да стигат 12-15 градуса, а на слънце дори до 20 градуса.

Това време е лъжовно, все едно е много топло и буквално след няколко часа си отива, защото вече денят е много къс“, изтъква синоптикът.

Около 20 октомври и в началото на третото десетдневие на месеца се очакват по-високи температури от нормалните. Преди това ще има една захлаждане, за което има вероятност да доведе до снеговалежи в по-ниското.

„Трябва да мине поне още една седмица, за да кажем дали тази прогноза ще се сбъдне. Последният есенен месец – ноември, може да ни изненада със значително повече топлина“, прогнозира още климатологът.

Студеният фронт, обхванал България, ще донесе трайно захлаждане, което ще продължи поне още една седмица, а температурите ще останат под нормата. Днес и в понеделник ни очаква едно леко затопляне с повишаване на максималните температури от 2 до 3 градуса. След което обаче ни очаква ново захлаждане.

Така ще продължи чак до следващата събота и неделя – времето ще е влажно, облачно и студено. „Ще бъде щастие да видим слънце за час или два. Валежите са крайно необходими, защото те прекратяват едно доста дълго и трайно засушаване, което имаше в България.

Очаква се обемът на валежите да достигне до 20 и на места до 40 литра ма квадратен метър“, каза още експертът.

 

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене