Лекар рисува Левски и Ботев до параклиса на село Делчево в Пирин планина

Нов мащабен проект ще привлича още повече посетители в параклиса „Свети свети Константин и Елена”, който е изграден на връх Костадин в Пирин планина. Жителите на гоцеделчевското село Делчево искат да построят нартика /преддверие/ към храма. От трите страни на църквата, във формата на буквата „П”, ще бъдат вдигнати нови стени. Те ще са на два метра отстояние от тези на параклиса.

Местните хора ще поставят пейки в това допълнително пространство, ще направят кът за отдих на миряните, които бият път до храма високо в Пирин планина.

Техният съселянин Костадин Белчев, който от години има частна клиника в германската столица Берлин, пък ще се погрижи за украсяването на новото пространство. Той е човекът, който изографиса параклиса. Сега е решил върху стените на нартиката да изрисува ликовете на национални герои като Левски, Ботев, Бенковски и други.

„Д-р Белчев от известно време събира пари за тази своя инициатива. Вече има събрани около 15 000 лева. Благодарни сме му за всичко, което прави за нашето Делчево”, заяви кметският наместник Иван Панайотов.

Храмът на връх Костадин се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев. Местните жители разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят курбан там. Днес параклисът е предпочитана туристическа дестинация в района на Гоце Делчев.

Лекар рисува Левски и Ботев до параклиса на село Делчево в Пирин планина

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене