Жителите на 12 села в община Благоевград сами ще избират наместник на 14 ноември заедно с президент и депутати

Жителите на селата, управлявани от кметски наместници в община Благоевград, за първи път ще имат възможност да изберат управника си, въпреки че законът не предвижда такава опция. Новината съобщи вчера кметът Илко Стоянов, като уточни, че официално тя ще бъде облечена в заповед в понеделник. Повод за решението му е напрежението в няколко от по-малките населени места в общината, възникнало заради смяна на наместниците в началото на август. Тогава жители на няколко села депозираха протестни подписки срещу подмяната на управниците им.

Импровизирани събрания организираха вчера живеещи в две махали в с. Горно Хърсово, за да изразят негодуванието си, че общинската администрация не зачита мнението и желанието им да се върне предишният селски управник Иван Митов, заменен преди 2 месеца от Иван Николов.

„Всеки ще може да се кандидатира за кметски наместник. Нужно е само да подаде лично заявление със свободен текст, в което да декларира, че иска да бъде назначен за наместник на съответното село“, обясни процедурата кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той информира, че срокът за депозиране на заявленията е до 7 ноември, а на 14 ноември заедно с двойния избор на парламент и президент общината в отделна урна ще проведе и допитване до местното население, регистрираните избиратели с право на глас в съответното населено място.

„Избори ще проведем там, където има повече от един кандидат за мястото. Ще направим бюлетини с имената на всички кандидати и изборът ще се проведе с гласуване под формата на допитване или вид референдум. Независимо че мястото не е избираемо, аз ще се съобразя с вота на жителите и макар той да няма правна стойност, ще приема критериите, посочени от местното население. Ще приема човека, когото хората харесват, и ще назнача за кметски наместник събралия най-много гласове, какъвто ангажимент поех преди 2 месеца“, заяви Илко Стоянов.

Дванадесет села в община Благоевград се управляват от 9 кметски наместници. Това са Бучино, Лисия, Делвино, Дренково, Обел, Клисура, Зелен дол, Горно Хърсово, Мощанец, Габрово, Дебочица и Селище. В тях живеят между 100 и 350 жители и законът не предвижда провеждане на вот за избор на кмет, като еднолично правото да назначи управник е дадено на общинския кмет./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене