Без категория

Националния печат

печат

“24 часа”

Правителството иска евтини маратонки, за да сме здрави

Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави.

Вече парламентът ще назначава ЦИК

Със 110 гласа „за“, 74 „против“ и 8 въздържали се парламентът прие на първо четене Изборния кодекс, внесен от Мая Манолова и Коалиция за България. Залата отхвърли алтернативния проект на ГЕРБ.

“Сега”

Затворът за цигара марихуана се връща в новия Наказателен кодекс

Ако новият Наказателен кодекс (НК) влезе в сила, всеки, който бъде хванат да пуши или притежава дори една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 години. За новата изненада в спорния проект алармираха неправителствени организации. Това се случва в момент, когато в Европа се либерализира продажбата на лекия наркотик с лечебна цел, а търговията и употребата му е разрешена в няколко щата в САЩ.

Детските центрове стават недостъпни за деца под 6 г.

Драстични ограничения в дейността на детски и парти центрове, които може и да обезсмислят съществуването им, предлага агенцията за закрила на детето. Оттам искат деца до 6 години да не могат да бъдат оставяни сами в такива зони за игра, а задължително да влизат вътре с придружител. Агенцията иска и за всички такива центрове да се въведе лицензионен режим. Точно родителите на малки деца обаче сега са основната клиентела на тези зони за игра, и то именно заради възможността да си издействат час-два „лично време“.

БСП готви ново административно устройство в София, Пловдив и Варна

Софийските депутати на БСП са готови с допълнения в Изборния кодекс (ИК) още в деня, когато той мина на първо четене в пленарната зала. Предложенията ще бъдат внесени в началото на идната седмица и засягат реформа в общините с административно делене – София, Пловдив и Варна. Според тях към районните кметства ще има районни общински съвети, обясни общинарят от БСП в столицата Калоян Паргов. Това ще доведе до лавина от промени в други закони, за да се промени административното делене и се осигури финансиране.

“Стандарт”

2,5 млн. българи работят навън

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн. За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за „Стандарт“ шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане.

Светът бойкотира властта в Киев

Заради кървавото смазване на проевропейските протести в украинската столица режимът в Киев започна да изпада в изолация. Световният икономически форум в Давос оттегли поканата си към украинския премиер Микола Азаров, който трябваше да говори днес пред представители на 100 държави. Решението на организаторите, което на практика лишава Азаров от право на участие във форума, е взето заради нарастващото насилие в Киев и безредиците, взели няколко жертви.

Държавата взима “Химко” до месец

До края на февруари държавата вече трябва да е придобила „Химко“. Това обяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Той не даде подробности около сделката и не уточни конкретната цена. От думите му обаче стана ясно, че сумата, включително и за рестартиране на мощности в предприятието, ще бъде около 50 млн. лв.

“Труд”

Няма пари за недоносени бебета и болни от рак

Няма пари, с които тази година да започне плащането на предвидените нови клинични пътеки. Това се разбра след заседанието на Надзорния съвет на здравната каса вчера. Става дума заложено в рамковия договор лечение на болни с мускулни дистрофии, на недоносени бебета с вродени аномалии, за пренатална диагностика на бременните, за радиохирургия при онкозаболявания и др.

Битът харчи 2/3 от тока у нас

Две трети от електроенергията у нас се използва от битовите потребители. Това показват данните на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обявени по време на кръгла маса, организирана от индустриалния бизнес в четвъртък.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене