Кузман Илиев изтъкна какъв парадокс ни очаква с колите на дизел и бензин!

„Зелената сделка вече е тук и тя се случва. Тя е скок и прескачане на стадий“, алармира икономистът

Само затваряме, а предлагането го няма. Има голямо търсене, а няма предлагане и цената изхвърча. Това заяви икономистът Кузман Илиев пред БНТ. 

Това, което ние можем да направим е да се подготвим така, че да имаме стратегии чрез Националния план за възстановяване и развитие, посочи Илиев. Инфлацията е продукт на парично предлагане. Централните банки създават огромно парични предлагане, каза той.

Средната инфлация в Еврозоната е много по-ниска от инфлацията в България. Акумулираната инфлация в Еврозоната е около 35%, а в България над 100%, категорична бе Илиев.

Зелената сделка вече е тук и тя се случва. Тя е скок и прескачане на стадий, посочи Кузман Илиев. Парадоксът е, че през 2035 година не трябва да имаме нито бензинови, нито дизелови автомобили, а само такива на ток.

Откъде обаче ще имаме такъв ток, запита Кузман Илиев. От своя страна икономистът Стоян Панчев е на мнение, че може да има нормализиране на ситуацията, но трябва да спре наливането отвън.

Точно страните от Централна и Източна Европа, които влязоха в Еврозоната имат по-висока инфлация, посочи Панчев.  Той е скептичен към Зелената сделка и неговото мнение е, че мощностите трябва да се развиват като биткойн.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене